Spotkania zaczęły się od wizyty pracowników firmy „Szalkowski Transport i Spedycja” w grupie „Jeżyki”. Na dzieciach ogromne wrażenie zrobił przyjazd potężnego tira, który wjechał na teren przedszkola. Maluchy podchodziły do pojazdu, oglądały go, dotykały i zaglądały w każdy zakamarek. Mierzyły jego długość, liczyły wszystkie koła i zaglądały do ciągnika ciężarówki. Kontynuacją spotkania były warsztaty, prowadzone przez panią Martę, mamę jednej z dziewczynek. Pod jej kierunkiem dzieci wykonały plakat samochodu ciężarowego.
Kolejnym gościem była florystka Izabela Niedźwiecka i strażak Rafał Kupczyk, który demonstrował na makietach przyczyny pożarów. Dzieci miały również możliwość oglądania na profesjonalnym symulatorze jak powstaje i rozprzestrzenia się ogień.
Izabela Niedźwiecka tłumaczyła dzieciom czym zajmuje się florysta i jakich narzędzi oraz przyborów używa w swojej pracy. Wyjaśniła też, po co ludzie tworzą bukiety i różne kwiatowe kompozycje. Przedszkolaki podziwiały piękne stroiki na płyty nagrobne, komponowane na Święto Wszystkich Świętych. Dzieci samodzielnie wykonały kokardy, które można wykorzystać do bukietów. W trakcie warsztatów miały także możliwość powąchania różnych kwiatów np. goździków.
Grupa „Jeżyki” udała się również do salonu fryzjerskiego „Marzenie” w Sarnowie, który prowadzi Marzena Węcłaś. Podczas tej wizyty przedszkolaki miały okazję poznać sprzęt, który jest niezbędny do pracy z klientem oraz posłuchać, na czym dokładnie polega zawód fryzjera. Wszyscy chętni mogli usiąść na profesjonalnym fotelu fryzjerskim i skorzystać z ułożenia fryzury.
Jak dbać o zdrowie i co należy jeść, aby je zachować, tłumaczyła z kolei dietetyk Paulina Prowucka-Glina. Przedszkolaki podczas tego spotkania dowiedziały się, na czym polega praca dietetyka oraz poznały podstawowe zasady prawidłowego odżywiania, a także zapoznały się z piramidą żywieniową. Wspólnie z panią dietetyk klasyfikowały produkty spożywcze, począwszy od najzdrowszych i najbardziej wartościowych, po te, które powinny być wyeliminowane z diety. Paulina Prowucka-Glina tłumaczyła dzieciom, dlaczego należy ograniczyć słodycze i słodkie napoje, a zwiększyć spożywanie owoców i warzyw.
Podobne tematy poruszała kucharka Alicja Szymkowiak. Podczas wizyty opowiedziała o swoim zawodzie, trudnościach i przyjemnościach z nim związanych. Dzieci miały za zadanie przygotować zupę dyniową. Dzielnie pomagały w przygotowaniach, myły oraz kroiły warzywa, poznawały ich zapach, wygląd oraz smak i przypominały sobie ich nazwy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.