Po okresie, w którym ceny żywca osiągnęły najniższe od kilku lat notowania, zgodnie z przewidywaniami wielu osób, nadszedł czas podwyżek.
Zbliżające się Święta i wzrost cen na rynkach zachodnich spowodowały, że cena żywca wieprzowego ruszyła ku górze.
- Nie jest to zadowalający wzrost, ale w tak trudnej dla rolników sytuacji, trzeba się cieszyć z każdych 10 groszy - mówi skupujący żywiec przedsiębiorca z Wielkopolski.
Jak wynika z naszej sondy, próg opłacalności dla produkcji tuczników wynosi, według 46% głosujących, 5 zł za kilogram żywca. W tej chwili cena waha się między 3 zł za małe partie do 4,20 zł za „fermówkę”.
Zupełnie inna sytuacja jest na rynku żywca wołowego. Tu ceny są bardzo wysokie. Za byki HF można dziś dostać nawet 7,5, a za bydło mięsne nawet 9 zł!
Sprawdź szczegółowe ceny żwyca wieprzowego #
Sprawdź szczegółowe ceny żywca wołowego #