Od kilkunastu lat robi się naprawdę dużo, by wartość dietetyczna wieprzowiny była wysoka.
Nacisk kładzie się na intensywną pracę hodowlaną, by produkować mięso bogatsze w białko, natomiast bardziej ubogie w tłuszcz. - Mięso wieprzowe jest źródłem wielu cennych substancji o charakterze odżywczym, w tym przede wszystkim pełnowartościowych białek. Ma dość dużo dobrze przyswajalnego żelaza i znacznie mniej, niż powszechnie się sądzi, tłuszczu i kaloryczności - przekonuje Tadeusz Blicharski, dyrektor Polskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej Polsus.
Dodaje, że procent tłuszczu w mięsie wieprzowym znacznie się zmniejszyła w ciągu ostatnich kilkunastu lat.
Prowadzone są także badania nad wyprodukowaniem mięsa wieprzowego bogatego w dobroczynny kwas Omega - 3.
Więcej na ten temat TUTAJ na Twoim Portalu Rolniczym www.wiescirolnicze.pl