W styczniu 2025 roku w Niemczech wykryto ognisko pryszczycy - wirusowej choroby zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie tą chorobą najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 r., co oznacza, że Polska jest aktualnie krajem urzędowo wolnym od pryszczycy.
Pryszczyca na Słowacji, wcześniej w Niemczech i na Węgrzech
O pryszczycy głośno zrobiło się 10 stycznia, kiedy potwierdzono jej przypadek w Niemczech. Od tego czasu pojawiają się kolejne zdiagnozowane przypadki.
- 21 marca 2025 r. w Krajowym Laboratorium Referencyjnym ds. Pryszczycy (ŠVPÚ - VÚ Zvolen) potwierdzono pozytywne wyniki próbek pobranych z 3 ferm bydła na Słowacji. Są to gospodarstwa w miejscowościach Medveďov, Ňárade i Baka w powiecie Dunajská Streda, w pobliżu granicy słowacko-węgierskiej. Łącznie pogłowie zwierząt różnych kategorii wynosi 2771 (1699 krów mlecznych, 501 cieląt, 492 jałówek i 79 byków). Jedno z ognisk znajduje się w strefie zamkniętej utworzonej w związku z wybuchem epidemii pryszczycy, która została potwierdzona 7 marca 2025 r. w Republice Węgierskiej - poinformował w niedzielę, 23 marca, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Rawiczu.
Pryszczyca u sąsiadów, a zakazy w Polsce
Rawicki PIW przekazał także komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczący stwierdzenia pryszczycy na terytorium Słowacji. Przekano w nim, że służby słowackie wdrożyły natychmiastowe działania związane z likwidacją choroby, a Główny Lekarz Weterynarii koordynuje działania organów Inspekcji Weterynaryjnej w związku z wykryciem FMD na terytorium Słowacji. Podano także do wiadomości, że Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 21 marca, wydał rozporządzenie w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę.Towary objęte zakazem przywozu ze Słowacji:
- zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt;
- świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
- mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych;
- produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
- obornik, słoma i siano.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.