Zadaniem Kół Gospodyń Wiejskich, które zgłoszą się do konkursu będzie prezentacja przepisów - wraz ze zdjęciami 8 tradycyjnych produktów regionalnych. Dania muszą być charakterystyczne dla wielkopolskiej kuchni.
Co ważne, prezentacje muszą zawierać przepisy na: 2 zupu (np. czernina, polewka, zupa z korbola, parzybroda, ślepe ryby), 2 dania główne z mięsem, rybą lub warzywami (np. kaczka z modrą kapustą i pyzami, pyry z gzikiem, bigos, szagówki, szare kluchy), 2 wypieki: chleby, ciasta, torty, babki, placki (np. pyrczok, muślinowa babka, szneka z glancem, mazurek, faworki) oraz 2 inne produkty - m.in. napoje, kompoty, syropy, nalewki, wina, przekąski, desery, sałatki, dodatki (np. smalec, hyćka, dereniówka, ser smażony, biała kiełbasa).
Uczestnikami konkursu mogą zostać Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Wielkopolski wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich, a organizatorem konkursu jest Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 16 sierpnia. Należy przesyłać na adres: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, ul. Sieradzka 29, 60-163 Poznań, z dopiskiem: Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.