reklama

Ptasia grypa w gminie Rawicz - ponad 700.000 kur w ognisku zakażenia

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

Ptasia grypa w gminie Rawicz - ponad 700.000 kur w ognisku zakażenia - Zdjęcie główne

foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RolnictwoW niedzielę wielkanocną, 20 kwietnia 2025 roku, światło dzienne ujrzała informacja, że w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym kury nioski na terenie gminy Rawicz stwierdzono ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).
reklama

Według danych Głównego Lekarza Weterynarii o aktualnej sytuacji epizootycznej dla wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce na dzień 22 kwietnia 2025 roku, 19 kwietnia stwierdzono występowanie wirusa H5N1 u kur niosek w hodowli komercyjnej działającej w gminie Rawicz. Według tych samych danych, w ognisku znalazło się 726.295 kur. Jak udało się nam dowiedzieć, pierwsze działania związane z wykryciem wirusa ptasiej grypy rozpoczęły się w poniedziałek wielkanocny, 21 kwietnia. 

Ptasia grypa w gminie Rawicz - strefa z ograniczeniami

W związku ze stwierdzeniem ptasiej grypy, wielkopolska wojewoda wyznaczy obszary zapowietrzony i zagrożony. Informacje dotyczące ich granic mają zostać podane w kolejnych komunikatach. Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu wydał rozporządzenie, w którym ustanowiono tymczasowy obszar objęty ograniczeniami. Obejmuje on nastepujące miejscowości w gminie Rawicz:

reklama

  • Zakrzewo,
  • Żołędnica,
  • Sarnówka,
  • Łaszczyn,
  • Konarzewo,
  • Izbice, 
  • Dąbrówka,
  • Żylice,
  • Sierakowo,
  • Rawicz,
  • Szymanowo,
  • Kowaliki.
 

 

Ptasia grypa w gminie Rawicz - nakazy dla hodowców

Na tymczasowym obszarze objętym ograniczeniami należy się stosować do wytycznych wskazanych w rozporządzeniu. Wśród nich jest:

  • utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub w innym zamkniętym miejscu w gospodarstwie;
  • niezwłoczne usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków z terenu gospodarstwa, poprzez ich przetworzenie lub unieszkodliwienie zgodnie z właściwymi przepisami, w zakładzie zatwierdzonym do tego celu;
  • niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;
  • stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób;
  • posiadaczowi sporządzenie i prowadzenie aktualnego spisu następujących elementów: gatunków, kategorii i szacunkowej liczby drobiu utrzymywanego w zakładzie; gatunków, kategorii i liczby drobiu, który przyszedł na świat, padł, wykazywał objawy kliniczne lub może być zakażony wysoce zjadliwą grypą ptaków w zakładzie; wszelkich produktów, materiałów lub substancji, które mogą być skażone lub mogą przenosić wysoce zjadliwą grypę ptaków w zakładzie; oraz wszelkich miejsc, które mogą zapewnić przetrwanie wektorów wysoce zjadliwej grypy ptaków zakładzie;
  • przechowywanie paszy i ściółki dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z gryzoniami oraz dzikimi ptakami oraz ich odchodami.

Ptasia grypa w gminie Rawicz - zakazy dla hodowców

Ponadto, na tymczasowym obszarze objętym ograniczeniami, zakazuje się:

reklama

  • wyprowadzania z gospodarstwa i wprowadzania do niego drobiu lub innych ptaków bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
  • wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
  • organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;
  • przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, jaj wylęgowych oraz konsumpcyjnych.
  • transportu mięsa drobiowego z zakładów zlokalizowanych tymczasowym obszarze objętym ograniczeniami bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
  • utrzymywania drobiu na wolnym powietrzu, chyba że: drób jest chroniony przed kontaktem z dzikim ptactwem za pomocą sieci, dachów, poziomych tkanin lub innych odpowiednich środków zapobiegających temu kontaktowi; lub drób jest karmiony i pojony w zamkniętym pomieszczeniu lub w miejscu osłoniętym, które w dostateczny sposób uniemożliwia dostęp dzikiego ptactwa i tym samym zapobiega kontaktowi dzikiego ptactwa z pokarmem lub wodą przeznaczonymi dla drobiu

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo