Od 1 stycznia na etykietach mięsa mielonego powinny znajdować się nowe informacje, które są bardzo istotne dla konsumenta.
Producenci mięsa mielonego mają obowiązek umieszczenia informacji, jaka jest w nim zawartość tłuszczu oraz stosunek kolagenu do białka. Nie od dziś wiadomo, że mięso im chudsze, tym jest bardziej zdrowe. Ale co to jest kolagen i, o czym nas informuje stosunek kolagenu do białka? - Kolagen jest to niepełnowartościowe białko, bo nie zawiera wszystkich aminokwasów. Im więcej kolagenu, tym trudniejsze jest mięso do strawienia. Niekiedy producenci omijają unijną definicję i niewłaściwie nazywają mięso mielone, które powinno zawierać tylko mięso mielone. Natomiast „wyrób garmażeryjny, mięso wieprzowe garmażeryjne, czy wyrób mięsny” z pewnością będzie „bogatszy” o inne dodatki, które powinny być umieszczone na etykiecie - mówi Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
(HD)
Polskie przepisy wymieniają cztery kategorie mięsa mielonego
chude mięso mielone
Zawartość tłuszczu: ≤ 7
Stosunek kolagenu do białka: ≤ 12
mięso mielone wołowe
Zawartość tłuszczu: ≤ 20
Stosunek kolagenu do białka: ≤ 15
mięso mielone zawierające mięso wieprzowe
Zawartość tłuszczu: ≤ 30
Stosunek kolagenu do białka: ≤ 18
mięso mielone innych gatunków
Zawartość tłuszczu: ≤ 25
Stosunek kolagenu do białka: ≤15
Co powinno być na etykiecie mięsa mielonego?
Opublikowano:
Autor: Przemysław Szeszuła
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE