reklama

Co zrobić, jeśli zrobisz za dużo jedzenia na święta? W Rawiczu działa jadłodzielnia

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Archiwum

Co zrobić, jeśli zrobisz za dużo jedzenia na święta? W Rawiczu działa jadłodzielnia - Zdjęcie główne

foto Archiwum

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościW okresie świątecznych przygotowań często zdarza się nam przeliczyć z ilością przygotowanego jedzenia. Jest prosty sposób na poradzenie sobie z nadmiarem świątecznych smakołyków, tak aby nie marnować jedzenia - w Rawiczu od 2022 roku działa jadłodzielnia.
reklama

Jadłodzielnia jest zlokalizowana przy zmodernizowanym obiekcie przy ul. Buszy 5 - od strony biblioteki. Opiekuje się nią Zespół Caritas działający przy kościele pw. św. Andrzeja Boboli. Ideą jadłodzielni jest nieodpłatna wymiana żywności. Punkt czynny jest całą dobę. Można zostawić w niej nadwyżki żywności, a także częstować się tym, co się w niej znajduje. 
 
Co można zostawić w jadłodzielni?

  • produkty, które sami byśmy zjedli,

  • produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - ,,należy spożyć do”,

  • rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,

  • wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,

  • sery,

  • jogurty,

  • twarogi.
Tych produktów nie zostawiamy w jadłodzielni:

reklama

  • surowe mięso,

  • produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka,

  • dań zawierających surowe jaja (np. budynie, kremy, domowe majonezy itp.),

  • produktów napoczętych, np. otwartych puszek,

  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,

  • rzeczy, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,

  • tego, co miało kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowało się w kontenerach na odpady.

Według raportu Banków Żywności "Zmarnowane święta", który powstał na podstawie odpowiedzi udzielonych przez grupę 1.009 Polaków, 17,25% badanych przyznaje się do marnowania żywności po świętach. Najczęściej wyrzucane są sałatki, pieczywo i wędliny.  

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama