Jadłodzielnia to punkt służący do nieodpłatnej wymiany żywności, który czynny jest całą dobę. Można zostawić w niej swoje nadwyżki żywności, a także częstować się tym, co się w niej znajduje.
Udało się za drugim podejściem
Gmina Rawicz już w minionym roku otrzymała wsparcie finansowe - 16,2 tys. zł - z Urzędu Marszałkowskiego na zakup kontenera - jadłodzielni z witryną chłodniczą, która miała zostać zamontowana przy Urzędzie Miejskim w Rawiczu.
Kwota, jaką gmina zamierzała przeznaczyć na zakup urządzenia wynosiła 23,5 tys. zł. Urząd dwukrotnie skierował zapytanie do potencjalnych wykonawców kontenera. Zgłosiła się tylko jedna firma z Warszawy, która zaoferowała cenę niemal dwukrotnie wyższą od planowanej do wydatkowania. W pierwszym zapytaniu było to 49,2 tys. zł, natomiast w drugim - 41,3 tys, zł. To spowodowało, że ze względu na ograniczony czas wykonania zlecenia - do końca 2021 r. - gmina zrezygnowała z dotacji przeznaczonej na ten cel. Od razu zaznaczono jednak, że nie oznacza to rezygnacji z przedsiewzięcia. Deklarowano, że jeśli urząd marszałkowski ogłosi ponownie konkurs "Wielkopolskie Jadłodzielnie", gmina rozważy ponowny w nim udział w 2022 roku.
Zgodnie z zapowiedziami, samorząd kolejny raz ubiegał się o pieniądze w konkursie zorganizowanym przez samorząd województwa wielkopolskiego. Dotację otrzymał. I tym razem udało się jadłodzielnię zakupić. Zmieniono jednak pierwotne miejsce jej lokalizacji. Początkowo planowano ustawić ją przy urzędzie miejskim, ale ostatecznie uznano, że lepsze miejsce będzie przy zrewitalizowanym obiekcie na ulicy Buszy.
Caritas otrzymał klucze
Pieczę nad jadłodzielnią sprawuje działający przy parafii - zespół Caritas.
- Kochani dzisiaj odebrałam klucze od jadlodzielni. I tym samym informuję że od dziś została oficjalnie otwarta. Jako Caritas zostałyśmy jej opiekunem. Zachęcamy wszystkich do dzielenia się posiłkami, a w szczególności tymi, które mogłyby się zmarnować - poinformowała na profilu społecznościowym organizacji Wioleta Brzezińska.
Co można zostawić w jadłodzielni?
- produkty, które sami byśmy zjedli,
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”,
- rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,
- wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
- sery,
- jogurty,
- twarogi.
Tych produktów nie zostawiamy w jadłodzielni:
- surowe mięso,
- produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka,
- dań zawierających surowe jaja (np. budynie, kremy, domowe majonezy itp.),
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- rzeczy, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
- tego, co miało kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowało się w kontenerach na odpady.