reklama

Fermy Drobiu Woźniak o wycofaniu jaj z rynku detalicznego

Opublikowano:
Autor:

Fermy Drobiu Woźniak o wycofaniu jaj z rynku detalicznego - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

- Szybka reakcja była możliwa dzięki bardzo dobrej współpracy z kontrahentem. W dniu 23 i 24 listopada  wysłaliśmy do niego listy dystrybucyjne, na podstawie których powinien rozpocząć procedurę wycofania produktów z obrotu handlowego. Wielokrotnie kontaktowaliśmy się z firmą, żeby zrobili to jak najszybciej - informuje biuro prasowe Ferm Drobiu Woźniak.

Chodzi o to, że Główny Inspektor Sanitarny w piątek 25 listopada wydał ostrzeżenie o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach jaj pobranych z trzech partii produktów, sprzedawanych w sieci Dino Polska S.A. Jak podał GIS, jaja wyprodukowane zostały przez Fermy Drobiu Woźniak. Produkt wycofano ze sklepu.

- Dnia 15. listopada podjęliśmy decyzje o wstrzymaniu dostaw na rynek detaliczny. Od 15 listopada nie wysyłaliśmy już jaj - dodaje biuro prasowe.

W październiku z kolei jaja z FDW wycofoano z sieci Biedronka - po wykryciu salmonelli w dwóch stadach kur niosek. Jak ta cała sytuacja wpływa na kondycję przedsiębiorstwa?

- Jesteśmy firmą, która działa na rynku już od 30 lat. Jesteśmy również największym pracodawcą w regionie. Czujemy się odpowiedzialni zarówno za produkt, który wysyłamy na rynek, a także za ludzi, którzy pracują w trakcie jego przygotowywania - zaznaczają Fermy Drobiu Woźniak. - Obecnie trudno jest mówić o tym, jak aktualna sytuacja wpłynie na kondycję całego zakładu. Z pewnością, jest to dla nas wszystkich bardzo pracowity okres. Od momentu zgłoszenia naszych produktów do systemu RASFF wykonaliśmy szereg badań ponadstandardowych. Cały czas przeprowadzane są badania urzędowe. Poprosiliśmy o pomoc ekspertów i badamy nasze fermy na każdym etapie technologicznym. Szczegółowo sprawdzamy wszystkie miejsca, by wykluczyć oraz zlikwidować nawet najmniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia bakterii Salmonella. Cały czas współpracujemy z Wydziałem ds. systemu RASFF, Głównym Inspektoratem Sanitarnym, Głównym Inspektoratem Weterynarii, a także z powiatowymi jednostkami Weterynarii i Sanepidu. Wiemy, że dzięki obecnie przeprowadzanym działaniom będziemy najlepiej skontrolowanym producentem jaj. Robimy wszystko, by jak najszybciej wrócić do normalnej sprzedaży.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE