Dwa lata temu dawną ubojnię trzody chlewnej w Golince kupiła firma ALVEVO, która jest jednym z największych dostawców kebabu w Europie. Od tego czasu działalność na rzecz inwestora prowadzi specjalnie powołana do tego spółka Impilo, która planuje rozbudowę i zwiększenie zatrudnienia.
Zakład w Golince miał się zajmować rozbiorem mięsa i produkcją kebaba z mięsa wołowego i drobiowego (kurzego i indyczego) kupowanego od okolicznych dostawców. Już na początku, nie wykluczano, że firma będzie rozbudowywana. Tak się właśnie dzieje.
- Powoli, powoli się rozwijamy. Zrobiliśmy remont dotychczasowych pomieszczeń, uruchamiany w tym miesiącu chociażby zmodernizowane chłodnie, planujemy też magazyn - mroźnię - mówi Zeynel A. Yilmaz, dyrektor Impilo Sp. zo.o. Przypomina, że w zakładzie wykonywany jest rozbiór mięsa wołowego i drobiowego, i produkowany jest przede wszystkim kebab.
- Ilości tych produktów są coraz większe, chcemy jeszcze poszerzyć nasz asortyment - informuje Yilmaz.
Jak mówi, obecnie w Golince wytwarza się około 20 różnych produktów, a docelowo ma być ich nawet 100. W planie jest więc budowa nowej hali, w której uruchomiona zostanie produkcja hamburgerów, nuggetsów. Rozwinięta ma być także działalność związana z handlem mięsem, pozostałym po rozbiorze, niezbędnym do wytwarzania kebaba.
Towar z Golinki trafia przede na eksport - ma odbiorców w całej Europie, zaledwie 1% sprzedawana jest na rynek polski.
Obecnie w zakładzie zatrudnionych jest około 50 osób, ale gdy powstanie nowa hala, zatrudnienie ma zostać zwiększone. Jak zapowiada, Zeynel A. Yilmaz, docelowo kadra może liczyć około 150 osób.