Reklama

Fronty i blaty w kuchni na wiele lat

Opublikowano:
Autor:

Fronty i blaty w kuchni na wiele lat - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości

Meble do kuchni kupujemy na długie lata. Nie chodzi tylko o wybór konkretnego stylu lub koloru. Podstawowe hasła przy urządzaniu kuchni to: funkcjonalność, wytrzymałość i jakość. Dobrze wybierzmy materiał, z którego zostaną wykonane fronty i blaty.  

Współczesne kuchnie są pomieszczeniami coraz częściej połączonymi z pokojem, w którym spędzamy najwięcej czasu. Zatem ich wystrój powinien pasować do stylu pokoju dziennego i być spójny z całością. Gdy posiadamy salon urządzony w stylu domku na wsi, raczej nie rozważajmy kupna kuchni ultranowoczesnej, wybierzmy taką o rustykalnym charakterze. Jeśli planujemy całość domu minimalistycznie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby meble, które kupimy, wykonane były ze szkła, lacobellu, lacomatu czy lakierowanej płyty MDF.

A jakie fronty kuchenne wybrać?
Do wykonania frontów szafek używa się lakierowanej, bądź fornirowanej płyty wiórowej lub płyty MDF. Warto tu wyjaśnić, czym jest płyta wiórowa i płyta MDF. Wiele zalet ma drewno, szkło lub stal. Spróbujemy również ułatwić wybór blatu.
Płyta wiórowa to bardzo popularny materiał, o stosunkowo niskiej cenie. Charakteryzuje się małą odpornością na wilgoć. Na przykład, drzwiczki tak wykonane są podatne na ukruszenia, dlatego nie wykonuje się w nich żadnych żłobień, ani zaokrągleń. A produkt końcowy z niej zrobiony możemy kupić polakierowany, foliowany lub fornirowany. Płyta potraktowana w ten sposób zyskuje większą odporność na wilgoć i może służyć wiele lat. Musimy być również przygotowani, że w miejscach bardzo wilgotnych, na przykład przy zlewozmywaku, może się nie sprawdzić i z czasem zacznie pęcznieć lub się rozwarstwiać. Na rynku można również dostać płytę laminowaną w technologii softforming lub postforming. Na czym to polega? Traktuje się ją wysoką temperaturą i impregnuje żywicami. W technologii softforming krawędzie tego materiału mogą być wykończone innym, na przykład doklejoną listwą drewnianą lub PCV. W przypadku drugiej technologii, w płycie zaokrągla się maszynowo dwie krawędzie. Tak wykonana często zyskuje zastosowanie jako kuchenny blat, ale o tym później. Wykończana jest w połysku, półmacie oraz zupełnie matowo. A na czym polega fornirowanie? Płytę okleja się naturalnym drewnem. Taka szafka kuchenna bardzo przypomina tę zrobioną z drewna. Z pewnością jest od niej dużo tańsza, ale niestety mniej trwała.
Płyta MDF jest to sprasowana pod wysokim ciśnieniem płyta pilśniowa. Twardością porównać ją możemy do miękkiego drewna, ale jest od niego dużo tańsza. Dość łatwo daje się uformować. Dlatego jeśli marzymy o fantazyjnych frontach szafek, giętych, frezowanych lub profilowanych, a nie planujemy dużych wydatków na drzwiczki drewniane, to materiał idealny. Taka płyta również zyskuje na trwałości, gdy otrzyma lakier, fornir lub folię PCV. Również i w tym przypadku wykończenie może być matowe, półmatowe lub błyszczące. Gdy decydujemy się na to ostatnie, musimy jednak pamiętać, że z pewnością jest atrakcyjne, ale każdy ślad, plamka, a nawet odcisk dłoni będzie na niej od razu widoczny. Zatem jeśli nie planujemy spędzać czasu w kuchni ze szmatką w dłoni, raczej porzućmy ten pomysł. Warto tutaj wspomnieć o kolorach, paleta barw jest niemal nieograniczona. Gdy marzymy o kuchni w kolorze indygo lub limonki - nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętajmy jednak, że na ciemniejszych kolorach bardziej widać wszelkie zabrudzenia. Jeśli jednak nie chcemy stołować się w barach i restauracjach, a gotować we własnej kuchni, zróbmy wszystko, aby była funkcjonalna i łatwo można w niej było utrzymać porządek.
Drewno jest bardzo trwałym materiałem, zwłaszcza gatunki liściaste. Do wykonania szafek kuchennych używa się najczęściej sosny, dębu, buku, brzozy, rzadziej - na przykład wiśni. Drewno można również zabarwić na dowolny kolor, jasny lub ciemny. Surowiec ten, oprócz trwałości, ma naturalny wygląd i ponadczasowy charakter. Niestety, nie jest odporny na wilgoć i musimy pamiętać, aby długotrwale nie narażać go na działanie wody. Lakierowanie spowalnia proces jego niszczenia, ale miejmy na uwadze, że nie do końca go eliminuje. Meble wykonane z drewna są lakierowane, bejcowane lub olejowane. Musimy również pamiętać, że niektóre gatunki takie, jak sosna, z upływem czasu po prostu ciemnieją. A frontów zrobionych z dębu, nie pobejcujemy na jasny, biały kolor, ponieważ gatunek sam w sobie ma dość ciemny rysunek. Ze względu na wysoką cenę droższych gatunków drewna, zdarza się, że producenci bejcują je tak, aby imitowało później droższe. Dlatego poszukajmy sprawdzonej na rynku firmy. Jest to również niezwykle ważne, jeśli za kilka lat, zdecydujemy się na małe przeróbki, możemy być spokojni, że szafkę zrobi ten sam wykonawca i nie zepsuje ona wyglądu całej kuchni, a „wpisze się” w nią od razu, jakby stała tam od lat. Jest jeszcze jedna metoda, aby szafki nie nadszarpnęły domowego budżetu. Fornirem szlachetnego gatunku pokrywa się drewno gorszej jakości.
Szkło w kuchni gości już od wielu lat. Zazwyczaj wykonuje się z niego witryny. W zależności od potrzeb oraz charakteru pomieszczenia, możemy wybrać szkło mleczne, przezroczyste, bądź witrażowe. Fronty witryn dzieli się tak zwanymi szprosami. Półki także powinny zostać wykonane z tego samego surowca, wówczas cała szafka wygląda po prostu „lżej”. Coraz częściej szkłem obkłada się również ścianę przylegającą do tak zwanego roboczego blatu. Utrzymanie takiego miejsca w czystości nie wydaje się trudne, bowiem wystarczy jedynie przetrzeć detergentem szybę i odpada problem brudnych od tłuszczu fug. Możemy wybrać szybę z nadrukowanym wzorem w kolorze, o jakim tylko zamarzymy.
Stal nierdzewna sprawdza się głównie w nowoczesnych wnętrzach. Często kojarzymy ją z lokalami gastronomicznymi i słusznie, ponieważ łatwo ją umyć oraz zdezynfekować. We wnętrzu domowym wydaje się materiałem mało przyjaznym. Nie musimy jednak wykonywać całej takiej kuchni. Być może warto pomyśleć o szafkach, do których produkcji użyto stali. Zresztą materiał ten nie musi być nudny, ponieważ możemy znaleźć szafki ze stali z dodatkiem stopu żelaza, chromu lub innych pierwiastków. Takie fronty są wbrew pozorom lekkie i solidne.

A co z blatami?
To charakter frontów głównie stanowi o wyglądzie kuchni, ale istotne są także blaty. Zastanówmy się na czym chcemy przygotowywać posiłek. Już pisałam o laminowanej płycie wiórowej. Musimy jednak pamiętać, że mimo wszystko podczas użytkowania, pojawią się na niej uszkodzenia i rysy, które wpłyną na estetykę kuchni. Dobrym rozwiązaniem jest blat zrobiony z konglomeratu, bądź kompozytu, czyli dużo bardziej wytrzymałego materiału, jest jednak dużo droższy od laminowanego. Niestety, nie jest odporny na plamy. Coraz więcej osób decyduje się na kamień naturalny. Z pewnością nie jest tani, ale będzie służył przez lata. Warto tu przypomnieć, że na blat zdecydowanie nie nadaje się marmur, ponieważ jest zbyt miękki. Jeśli kamień, to tylko granit. Wydatek duży, ale na lata. Ponadto surowiec ten ma ciekawą fakturę (gładką lub porowatą) oraz strukturę (z drobinkami, które odbijają światło lub całkowicie matowy). Dla wielu użytkowników kuchni, kamień jest zbyt „zimny” i po prostu za drogi. W takim przypadku świetnym rozwiązaniem może być blat drewniany. Zyskujemy ciekawy rysunek drewna i przytulną atmosferę domowego ogniska. Gdy decydujemy się na ten surowiec, musimy przygotować się na to, że trzeba często i regularnie je olejować tak, aby nie szarzało oraz nie pękało. Aby uniknąć takich bądź, co bądź, ale pracochłonnych zabiegów, możemy zdecydować się na beton. Przy czym pamiętajmy, że raczej sprawdzi się w industrialnych, nowoczesnych wnętrzach. Wbrew pozorom, wygląda elegancko, jest również niezwykle trwały.
Magdalena Korniłowicz

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE