reklama
reklama

W Chrzanie tarli chrzan na czas i prezentowali dania z chrzanem

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości W sobotę, 1 kwietnia 2023r., w Chrzanie (powiat jarociński) odbył się konkurs "Wielkopolskie Tradycje Kulinarne", który składał się z dwóch konkurencji. Pierwsze zadanie dotyczyło przygotowania potrawy wielkanocnej z wykorzystaniem chrzanu, drugie - tarcia warzywa na czas. Członkinie KGW Janowo wzięły udział w pierwszej części konkursu.
reklama

W konkury w Chrzanie stanęli reprezentanci 104 kół gospodyń wiejskich z całego regionu. Organizatorów zdecydowanie zaskoczyło zainteresowanie ze strony KGW. Uczestników z trudem pomieszczono w miejscowej hali sportowej. Wśród nich znalazło się Koło Gospodyń Wiejskich z Janowa. 

Dwie konkurencje w Chrzanie

Koła rywalizowały w dwóch konkurencjach. W pierwszej - na najlepszą potrawę z chrzanem - reprezentacje KGW musiały wykazać się kreatywnością i wyczuciem smaku. Oceniając konkursowe potrawy, jury wzięło pod uwagę nie tylko smak, ale i pomysłowość w serwowaniu oraz prezentacji przygotowanych dań. Uczestnicy zaskoczyli organizatorów pomysłami na wykorzystanie głównego składnika. Zaprezentowano m.in. żurek i różnego rodzaju mięsa w sosie chrzanowym, ale również domowe nalewki i ciasta wielkanocne.

- Stoły z potrawami z chrzanem wyglądały pięknie. Nie miałyśmy okazji spróbować wszystkiego, ale zwróciłam uwagę że najpopularniejsze były mięsa podawane z sosami chrzanowymi i przeróżne zupy chrzanowe - relacjonuje Anna Ćwieklińska, przewodnicząca KGW Janowo.

W drugiej części zmagań liczyła się sprawność i dobra strategia - zawodnicy starli się w tarciu chrzanu na czas. Każda z dwuosobowych drużyn w ciągu 4 minut musiała zetrzeć jak najwięcej chrzanu, bowiem o zwycięstwie decydowała waga. 

Panie z KGW Janowo zaprezentowały krem

Jak zdradza Anna Ćwieklińska, w tym roku nie zdecydowały się na udział w tarciu chrzanu, ale postanowiły zaprezentować swój krem porowo-chrzanowy. Chociaż nie udało im się w konkursie zwyciężyć, to wróciły z wyjątkowymi wspomnieniami.

- Dania, które skosztowałyśmy były naprawdę świetne, w związku z tym wierzę że komisje konkursowe (były 2) miały naprawdę trudne zadanie. Po pierwsze próbując ponad 50 potraw, a po drugie wybierając 3 najlepsze dania z ponad 100 - podsumowała gospodyni.

Dodaje, że członkinie KGW Janowo były jedynymi z powiatu rawickiego, które zdecydowały się wziąć udział w konkursie.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama