Przewidujemy jego oddanie do eksploatacji jeszcze w tym roku. Wykonane jest już około 70 proc. inwestycji. Teraz trwają intensywne prace związane z wyposażeniem - mówi Jacek Sobczyński, dyrektor Cukrowni Miejska Górka, która należy do spółki Pfeifer & Langen.
Nowy silos będzie miał pojemność 60 tysięcy ton. Do jego budowy zużyto około 15 tysięcy ton betonu oraz tysiąc ton stali.
To jest jeden z najnowocześniejszych w Europie obiektów ze względu na technologię i wyposażenie. Będzie w pełni zautomatyzowany, sterowany centralnie, praktycznie bezobsługowy - zaznacza dyrektor.
Szef cukrowni, który oprowadził nas po wnętrzu ogromnego magazynu, podkreśla, że nowy silos zapewni najwyższe standardy przechowywania cukru.
Całe wnętrze jest wyłożone blachą nierdzewną - zarówno ściany, jak i podłoga. Cukier będzie przechowywany w sterylnych warunkach, w optymalnej wilgotności i temperaturze oraz przewietrzany - wymienia dyrektor.
Nowy silos ma wysokość 62 metry i średnicę około 40 metrów. Ma czterokrotnie wiekszą pojemność od dotyczasowego.
Niemal równolegle trwają prace nad kolejnymi etapami rozbudowy cukrowni. Na terenie firmy powstanie również nowoczesna oczyszczalnia ścieków, a także elektrociepłownia na gaz ziemny, a w przyszłości może na biogaz.
Łączny koszt budowy silosu, oczyszczalni ścieków i kotłowni gazowej to ponad 100 mln zł. Fundusze, jak już informowaliśmy, pochodzę ze środków własnych spółki oraz kredytów.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.