Sałatka jarzynowa to tradycyjna potrawa, która pojawia się na polskich stołach podczas różnych uroczystości, zwłaszcza świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Istnieje wiele regionalnych i domowych wariantów przepisu na sałatkę jarzynową, różniących się proporcjami składników i dodatkiem przypraw. Podstawowe jej składniki to marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka i majonez, ale w każdym domu dodaje się także inne składniki, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Niektórzy lubią sałatkę z groszkiem, kukurydzą, kiełbaską lub szynką, z dużą ilością majonezu, lub z niewielką jego zawartością.
Sałatki w różnych odsłonach można było spróbować na rawickim jarmarki wielkanocnym. Najlepszą okazała się ta wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dębnie Polskim. I choć pracowało nad nią kilka osób, to wszystko szło sprawnie, bo w kwestii sałatki panie są akurat bardzo zgodne.
Do jej zrobienia użyły ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, pora, jajek, natki pietruszki, ogórków, majonezu, musztardy, soli i pieprzu. Najważniejsze było odpowiednie ugotowanie włoszczyzny - by nie była ani za miękka ani za twarda, a także drobne i równe pokrojenie składników. Gospodynie z Dębna wykonały to perfekcyjnie pod czujnym okiem szefowej koła Ewy Zyber, która z kolei była jedyną osobą odpowiedzialną za odpowiednie doprawienie całości.
- Ziemniaki i włoszczyzna to podstawa, ale ziemniaków nie powinno być jednak za dużo. My dodajemy ogórki konserwowe, choć większość używa ogórków kiszonych. Najlepszy jest też majonez wykonany w domu, ale może być także kupiony w sklepie i do tego musztarda sarepska do smaku - podkreśla przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Dębnie Polskim.