reklama

Sałatka jarzynowa - nie wyobrażamy sobie bez niej Wielkanocy, ale przepisów na nią jest mnóstwo

Opublikowano:
Autor:

Sałatka jarzynowa - nie wyobrażamy sobie bez niej Wielkanocy, ale przepisów na nią jest mnóstwo - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
32
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościTylko z włoszczyzny, jajek i majonezu, czy może z kukurydzą, groszkiem i wędliną? Jedno jest pewne, nie ma świąt bez sałatki jarzynowej. Jaki przepis na nią mają miejscowe gospodynie?
reklama

Sałatka jarzynowa to tradycyjna potrawa, która pojawia się na polskich stołach podczas różnych uroczystości, zwłaszcza świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Istnieje wiele regionalnych i domowych wariantów przepisu na sałatkę jarzynową, różniących się proporcjami składników i dodatkiem przypraw. Podstawowe jej składniki to marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka i majonez, ale w każdym domu dodaje się także inne składniki, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Niektórzy lubią sałatkę z groszkiem, kukurydzą, kiełbaską lub szynką, z dużą ilością majonezu, lub z niewielką jego zawartością.

Sałatki w różnych odsłonach można było spróbować na rawickim jarmarki wielkanocnym. Najlepszą okazała się ta wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dębnie Polskim. I choć pracowało nad nią kilka osób, to wszystko szło sprawnie, bo w kwestii sałatki panie są akurat bardzo zgodne.

reklama

Do jej zrobienia użyły ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, pora, jajek, natki pietruszki, ogórków, majonezu, musztardy, soli i pieprzu. Najważniejsze było odpowiednie ugotowanie włoszczyzny - by nie była ani za miękka ani za twarda, a także drobne i równe pokrojenie składników. Gospodynie z Dębna wykonały to perfekcyjnie pod czujnym okiem szefowej koła Ewy Zyber, która z kolei była jedyną osobą odpowiedzialną za odpowiednie doprawienie całości.

- Ziemniaki i włoszczyzna to podstawa, ale ziemniaków nie powinno być jednak za dużo. My dodajemy ogórki konserwowe, choć większość używa ogórków kiszonych. Najlepszy jest też majonez wykonany w domu, ale może być także kupiony w sklepie i do tego musztarda sarepska do smaku - podkreśla przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Dębnie Polskim.

reklama

 

 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama
logo