Reklama

Pączki fit? Asia i Malwina pokazują jak zrobić pączki bez smażenia [FILM]

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: redakcja

Pączki fit? Asia i Malwina pokazują jak zrobić pączki bez smażenia [FILM] - Zdjęcie główne

Asia i Malwina robią pączki fit | foto redakcja

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Większość tych, którzy co roku nie mogą doczekać się Tłustego Czwartku, zaznacza, że prawdziwy pączek to taki z dżemem i smażony w głębokim tłuszczu. Dla tych, co wolą zdrowszą alternatywę lub po prostu chcą spróbować czegoś innego polecamy pączki z piekarnika. Są proste i pyszne - sprawdziliśmy sami!

By przygotować pączki pieczone nie trzeba mieć specjalistycznych umiejętności ani wielu sprzętów. Są dość proste w wykonaniu i przede wszystkim bezpieczne, bo nie mamy do czynienia z gorącym tłuszczem. W ich wykonaniu pomóc mogą nawet dzieci - wystarczy tylko służyć im wsparciem przy obsłudze piekarnika.

I mają też dużo mniej kalorii, więc można zjeść ich więcej ; )

Co potrzebujemy do wykonania pączków?

Składniki na pączki to zazwyczaj produkty, które mamy w domu. Na około 20-25 sztuk potrzebujemy:

  • - pół kilograma mąki 
  • - pół kostki drożdży
  • - 100 g masła (można też użyć dobrej oliwy lub oleju)
  • - 6 żółtek
  • - 50 g cukru
  • - 250 ml mleka
  • - cukier waniliowy/wanilia (lub inny aromat - jeśli lubimy)
  • - powidła śliwkowe lub inny gęsty dżem, czy konfitura (nada się także krem czekoladowy, ostudzony budyń)
  • - cukier puder i przegotowana woda do wykonania lukru. Jeśli lubimy - posypka: skórka pomarańczowa, kawałki orzechów, czekolada, płatki migdałowe itp.

Jak je przygotować?

Pączki przygotowujemy właściwie według tego samego przepisu, co tradycyjne.

Z ciepłego mleka, odrobiny cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go na kilka minut, by zaczął "pracować". W tym czasie resztę cukru i żółtek ucieramy na jednolistą masę (można mikserem lub tzw. rózgą kuchenną). Masło roztapiamy i studzimy.

Gdy wszystko mamy już gotowe, szykujemy dużą miskę, do której wlewamy rozczyn, żółtka, masło i dodajemy mąkę. Zaczynamy wyrabiać ciasto - - można mikserem i "hakiem" do ciasta drożdżowego lub po prostu drewnianą łyżką. Powinno ono być jednolite, dosyć klejące, ale to się zmieni, gdy wyrośnie. Im "luźniejsze" ciasto, tym pączki będą delikatniejsze.

Gotowe ciastko przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - na około 1 godzinę. 

Jak napełnić i uformować?

Gotowe ciasto można jeszcze delikatnie wyrobić - gdy jest jednak zbyt lepkie - dodając odrobinę mąki, ale nie za dużo - bo będą twarde.

Pamiętajmy - pączki nie muszą być idealne, ważne by były smaczne. Sposobów na ich formowanie i nadziewanie jest wiele. Najprostszym, który nie wymaga wałkowania, używania specjalnych stolnic jest po prostu odrywanie w miarę równych kawałków ciasta. Spłaszczamy je wówczas na dłoni (można co jakiś czas pokryć je moką, by ciasto nie kleiło nam się do rąk). Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Dokładnie zalepiamy, by nic nie wyciekło i formujemy kulkę.

Gotowe odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra dół). Pączki pieczemy (na środkowej półce) około 13 minut- powinny zrobić się złote i znów sporo urosnąć. Gotowe, jeszcze lekko ciepłe, polewamy lukrem i posypujemy, czym lubimy.

Uwaga! Zazwyczaj znikają w błyskawicznym tempie. Smacznego!!! A jak je zrobicie, koniecznie napiszczcie, czy smakowały.

A jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnych, smażonych pączków koniecznie zobacz przepis Hotki: Jak Hotka z Jakubem pączki smażyli. Filmowy kurs dla debiutujących w kuchni

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy