reklama

Przepisy

Opublikowano:
Autor:

Przepisy - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Królewiec - Alina Jankowiak z Konar Ciasto miodowe Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 150 g margaryny, 1 jajko, 3 łyżki płynnego miodu. Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości (forma 35x 24 cm). Spód formy wysmarować margaryną i posypać bułka tartą. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut 1 80 C. Biszkopt Składniki: 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut w 180 C. Krem budyniowy Składniki: 0,5 l mleka, 200 g masła, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej. Wykonanie: Odlać niepełną szklankę mleka. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Polewa czekoladowa Składniki: 100 g margaryny, 50 g kakao, 120 g cukru pudru, 2 łyżki mleka. Wykonanie: Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Wysmarować powidłami. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe. Polać polewą czekoladową i udekorować orzechami. Tort Piernikowy - Jolanta Białek z Pakosławia Ciasto Składniki: 150 g płynnego miodu, 200 g masła, 500 g mąki, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 1 łyżka sody, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 100 g cukru. Wykonanie: Składniki wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia podzielić ciasto na 4 części i piec około 45 minut w 180 C. Masa Składniki: 2 szklanki mleka, 4 łyżki kaszy mannej, 300 g cukru pudru, 250 g masła, 200 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł Wykonanie: Mleko zagotować, dodać kaszę manną, cukier. Całość ponownie zagotować. Masło utrzeć na jednolitą masę, po czym nie przerywając ucierania stopniowo dodawać ostudzoną kaszę. Upieczone placki przekładać na przemian z dżemem i kremem. Polewa: 100 g masła, 150 g cukru, 2 łyżki kakao. Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać cukier i kakao rozprowadzone w małej ilości wody. Całość gotować około 5 minut. Przestudzoną masą polać gotowy piernik. Odstawić na 2-3 dni. Ciemny mojej babci - Karolina Salomon z Czechnowa Ciasto biszkoptowe Składniki: 7 jajek, 7 łyżek cukru, 5 łyżek mąki tortowej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki kawy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na parze, następnie dodać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec 30-40 minut w temperaturze 160-170 C. Masa Składniki: 0,5 kg margaryny, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 3 łyżki kawy, 100 gr wódki, dżem wiśniowy, bakalie, drylowane wiśnie. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na parze. Ubite dodawać stopniowo do margaryny, następnie kakao, kawę i wódkę. Ciasto przekroić na pół, dolną połowę biszkoptu posmarować 3/4 masy, następnie wyłożyć słoiczek dżemu i przykryć drugą połową biszkoptu. Pozostałą masę rozsmarować na biszkopcie i udekorować bakaliami. Tort Bożonarodzeniowy Kawowy - Danuta Naskręt z Roszkowa Ciasto Składniki: 10 jajek, 10 łyżek mąki,10 łyżek cukru, 1/3 łyżeczki proszku Wykonanie: Upiec biszkopt, przekroić na 4 krążki i nasączyć je wodą z cukrem i spirytusem. Krem Składniki: 1 i 1/2 kostki masła, 1 kostka margaryny, 5 jajek, 8 łyżek cukru, kieliszek spirytusu, 2 łyżki kawy, dżem. Blaty smarujemy kremem, dżemem i dekorujemy wg uznania. Kokosowe kulki z niespodzianką - Jadwiga Krawczyk z Pakosławia Składniki: 2 paczki kruchych ciasteczek (herbatniki), 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka kakao, 1/4 szklanki orzechów włoskich, 1 paczka rodzynek, 1 aromat migdałowy, 1 paczka posypki lub wiórki. Wykonanie: Ciastka należy rozkruszyć. Masło ucieramy z cukrem. Do jednolitej masy dodajemy pozostałe Składniki: roztarte ciastka, kakao, bakalie, aromat. Z ciasta formujemy kuleczki. Do środka można włożyć niespodziankę - kawałek orzecha lub migdała. Kulki obtaczamy w posypce i układamy na talerzu. Odkładamy w suche, ciemne miejsce, żeby stwardniały. Chlebek bananowy - Monika Krawczyk z Pakosławia Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki oleju, 3 jajka, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 1/4 szklanki maślanki, 3 duże dojrzałe banany, 1/4 szklanki roztartych orzechów włoskich. Wykonanie: Podgrzać piekarnik do 200 C. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek i sól. W osobnym naczyniu ubić cukier, olej, jajka i aromat, by dobrze się połączyły. Banany rozgnieć widelcem i rozetrzeć na miazgę orzechy. Do powstałej masy dodawać powoli suche składniki oraz maślankę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką oraz dodać banany i orzechy. Ciasto wylać do wyłożonej papierem keksówki. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Zostawić w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Wyłożyć z blaszki na papier. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Tort ze śmietaną - Joanna Wybierała ze Szkaradowa Biszkopt Składniki: 9 jajek, 2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 szklanki mąki Wykonanie: z wszystkich składników upiec biszkopt. Krem: Składniki: 2 l śmietany 30% z, 0,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 8 śmietanfixów. Wykonanie: Śmietanę ubić z cukrami, dodać fixy. Biszkopt przeciąć i przełożyć kremem. Udekorować. Słodkie pieczarki - Donata Wawrzyniak z Roszkowa Składniki: 1 jajko, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 150 g margaryny, 3/4 łyżki sody oczyszczonej lub proszek do pieczenia, 4 czubate łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, kakao. Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać jajko. Ucierać, dosypać sodę i mąki. Ciasto musi być elastyczne, ale nie za suche bo pieczarki będą pękać. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kule w kształcie orzecha włoskiego. Układamy na blachę. Gwint butelki zanużamy w kakao i wciskamy w kule ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15-20 minut. Placek z ptasim mleczkiem - Renata Grafik z Dubina Biszkopt ciemny Składniki: 6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 6 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i resztę składników przesianych przez sito. Delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i piec przez 40 minut w 180 C. Jak wystygnie przekroić na 2 części. Krem Składniki: 1,5 kostki masła, 1 opakowanie kremu karpatka Wykonanie: masło połączyć z kremem wykonanym według przepisu. Podzielić na 2 części Dodatkowo: 0,5 kg ptasiego mleczka, 3 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 4,5 szklanki wody, 1 puszka brzoskwiń Na upieczony spód wyłożyć połowę masy - kremu, na to rzędami ułożyć ptasie mleczko i pokrojone brzoskwinie, zalać galaretką. Gdy galaretka stężeje ułożyć drugą część kremu i przykryć plackiem. Udekorować polewą. Orzeszki - Koło Gospodyń Wiejskich z Konar Ciasto Składniki: 4 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 1 szklanka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki sod y (pokropić octem), 1/2 szklanki cukru, szczypta soli. Wykonanie: wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto nabierać po 0,5 łyżeczki i wypełnić foremkę do orzeszków naciskając pokrywą. Piec na gazie około 10 minut. Upieczone połówki należy obciąć i składać wypełnione masą. Masa Składniki: 0,5 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 1 kostka margaryny, 12 łyżek mleka w proszku, orzechy i rodzynki. Wykonanie: Wszystkie składniki gotować 15 minut. Odstawić z ognia i dodać 1 kostkę margaryny, mleko w proszku (12 łyżek), kieliszek spirytusu, zmielone orzechy i rodzynki. Ciasto makowe z bezami - Koło Gospodyń Wiejskich z Grąbkowa Ciasto Składniki: 2 szklanki cukru, 5 jajek, 1 szklanka maku, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 3/4 szklanki oleju i mleka. Wykonanie: Białka ubijać z cukrem, następnie wlać żółtka. Ucierać. Stopniowo dodawać mleko, olej, przesianą mąkę z proszkiem i mak. Lekko mieszamy. Ciasto wylewany na wyłożoną papierem blachę 20x35 cm. Pieczemy 50-60 minut w 180 C. Krem Składniki: 3/4 l mleka, 2 budynie cytrynowe, 1 szklanka cukru, 40 dkg masła, 5 dkg rodzynek,5 dkg wiórków, 6 mln olejku cytrynowego, kieliszek spirytusu, 20 dkg bezików, 20 dkg dżemu wiśniowego. Wykonanie: 1/2 l mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozpuszczamy budynie. Wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy budyń nadal ucieramy. Wlewamy spirytus i olejek. Krem dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy rodzynki i wiórki. Ciasto kroimy na 2 części. Na jednej rozsmarowujemy dżem, nakładamy krem bakaliowy, przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kremem bez bakalii, układamy bezy. Pierniki - Krystyna i Jerzy Marczyńscy z Rawicza Składniki: 10 jajek, 1 kg cukru, 3 kg mąki, 1 kg miodu, 1 kg tłuszczu (kostka smalcu i 3 kostki margaryny), 1 łyżka sody, 2 opakowania proszku do pieczenia, 10 dag kakao, 10 dag przyprawy korzennej. Wykonanie: Pół kg cukry rozpuścić na patelni na złoty kolor. Dodać połowę szklanki wody, tłuszcz, miód i chwilę gotować. Wszystko dokładnie wymieszać i ochłodzić. Do zimnej masy dodać kakao, przyprawy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Następnie powoli dodawać jajka ubite z połową kg cukru. Dokładnie wymieszać, a wierzch cienko posypać mąką. Ciasto pozostawić na jakiś czas. Następnie rozwałkować i wykrawać pierniki. Piec w 170 C przez 10 minut. Polukrować. Makowiec do góry nogami - Aleksandra Pieprzyk z Grąbkowa Ciasto Składniki: 2,5 szklanki maku, 1 szklanka mleka, 1/4 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 5 jajek, rodzynki Wykonanie: Mak zmiel i wsyp do garnka. Dodaj mleko, cukier, margarynę i rodzynki. Dobrze rozgrzej i mieszaj, żeby się nie przypaliło, a następnie ostudź. Do tego dodaj jajka ubite na sztywną pianę i dobrze wymieszaj. Wylej na blaszkę i piecz na złoty kolor w 180 C. Z 5 jaj ubij biszkopt i wlej na podpieczony mak. Piec, aż upiecze się biszkopt, następnie wyjmij z pieca i okręć go do góry nogami, tak by mak był na wierzchu, Krem Składniki: 1,5 kostki margaryny, 5 jajek, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru Wykonanie: Margarynę utrzyj i dodaj do niej jajka ubite na sztywno. Do kremu możesz dodać czekoladę lub kaw. Krem wyłóż na mak. Na to daj rodzynki, orzechy, czekoladę lub co najbardziej lubisz. Polej polewą cienkie paski. Choinka z piernika, pierniczki - Stanisława Ciesielska z Nowego Sielca Składniki: 1 kg mąki, 35 dkg miodu, 30 dkg cukru, 25 dkg tłuszczu, 2 czubate łyżeczki amoniaku, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka mielonych goździków, 4 łyżki kakao, 4 jaja. Wykonanie: Część cukru przepalić na karmel, dodać pół szklanki wody, wsypać resztę cukru, miód i tłuszcz. Dodać cynamon, goździki i kakao. Przestudzić, następnie wbijać jajka, amoniak. Dodać mąkę. Zarobić ciasto. Pozostawić do stężenia. Piec 160 C przez 7 minut. Bezowiec - Maria Pawlicka z Niemarzyna Składniki: 40 dkg bezów, 1,5 kostki masła, 3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 l śmietany 30%, 4 śmietanfixy, 4 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki kakao, słoik agrestu, spirytus. Wykonanie: Masło utrzeć. Dodać jajka ubite z cukrami i spirytus (wedle uznania). Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixami. Agrest odsączyć. Bezy ułożyć na talerzu. Na to połowę śmietany i połowę agrestu. Znów ułożyć bezy i na nich kolejno śmietanę i resztę agrestu. Przykryć bezami. Posmarować resztą śmietany i obsypać kakao. Katarzynkowa Piramida - Kamila Pawlicka z Niemarzyna Biszkopt Składniki: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej i 0,5 łyzeczki proszku. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i proszek. Upiec biszkopt na złoty kolor. Warstwa owocowa Składniki: 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki, 2 galaretki porzeczkowe Wykonanie: Dżem podgrzać. Dodać 0,5 szklanki wody z rozpuszczoną galaretką. Krem śmietanowy Składniki: 0,5 l śmietany 30%, 2 serki waniliowe homogenizowane, 4 łyżki cukru i 3 łyżeczki żelatyny. Wykonanie: Śmietanę ubić z cukrem. Dodać serki oraz rozpuszczoną żelatynę. 3 opakowania pierników Katarzynek bez lukru Biszkopt przeciąć na pół. Położyć masę owocową, a na nią pierniki. Następnie wylać masę śmietanową. Przykryć drugą połową biszkoptu. Polać polewą wykonana z dwóch białych czekolad i 5 łyżek mleka. Ozdobić potartą gorzką czekoladą. Sernik marcepanowy pod glazurą czekoladową z karmelizowanymi migdałami - Dariusz Pietrzyk z Rawicza Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masa serowa Składniki: 1 kg twarogu sernikowego, 300 g masy marcepanowej, 1 szklanka cukru pudru, 5 jajek, 150 g gęstej śmietanki 36 %, 1 łyżeczka ekstraktu z gorzkich migdałów lub 2 łyżki Ameretto, 3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: żółtka oddzielić od białek. Utrzeć wraz z cukrem pudrem i porwaną na kawałki masą marcepanową na jednolitą masę. Dodać ser i utrzeć dokładnie mikserem na niskich obrotach- masy nie należy zbytnio napowietrzać, więc wskazane są końcówki miksera do mieszania a nie ubijania. Dodać powoli białka cały czas miksując. Na koniec dodać ekstrakt z gorzkich migdałów lub Amaretto i śmietanę i mąkę. Masę serową przelać do tortownicy wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110 C. - nie otwierając drzwiczek. Piec dalej około 60 minut aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i po kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki. Polewa Składniki: 50 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, czubata łyżeczka kakao, 6 łyżek cukru, 3 łyżki mleka, odrobina ekstraktu z wanilii Wykonanie: składniki umieścić w rondelku, Powoli podgrzewać do powstania gładkiej masy. Lekko przestudzić i polać wierzch oraz boki sernika. Migdały: 75 g migdałów w łupinkach, 3 łyżki cukru, 2 łyżki Golden Syropu. Migdały umieścić w suchym rondlu. Podgrzewać cały czas mieszając, aż zaczną pachnieć. Posypać cukrem, a po chwili gdy już kryształki zamienią się w karmel, wlać golden syrop. Rozsypać na odrobinę natłuszczonej blasze. Ostudzone ułożyć na wierzchu sernika. Seromakowiec z pierniczkami - Dorota Robaszewska z Zawad Ciasto Składniki: 1/2 kostki margaryny, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 i 1/2 szklanki mąki. Wykonanie: Ciasto dobrze zagnieść i wyłożyć na posmarowaną blaszkę. Masa makowa Składniki: 30 dkg maku, 20 dkg cukru pudru, 4 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, bakalie, olejek migdałowy. Wykonanie: Mak sparzyć i zemleć maszynką. Dodać żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, bakalie, olejek i ubite białka. Wyłożyć masę na ciasto. Masa serowa Składniki: 1 kg sera, 1 kostka margaryny, 2 szklanki cukru, 6 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: Ser zemleć maszynką i utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, rozpuszczoną margarynę, mąkę, proszek i na koniec ubite białka. 40 dkg pierniczków w czekoladzie Połowę masy serowej wylać na mak, poukładać pierniczki i resztę masy serowej. Piec w 180 C przez godzinę. Ostudzić i polać polewą. Błyszcząca polewa: 125 g margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny, 3 łyżki wrzątku. Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę. Wyłączyć ogień i dodać kakao. Wymieszać i polać ciasto. Piernik -Mieczysława Plewa z Sów Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2%, 2 łyżki miodu (najlepiej ciemnego gryczanego), 1 szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników, 2 łyżeczki sody. Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuć lub wlej do miski i dokładnie wymieszaj mikserem. Formę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz około 45 minut w 170 C. Wierzch polukruj lub posyp cukrem pudrem. Makowiec zawijany - Walentyna Szkaradek z Sów Ciasto: Składniki: 1/2 kg mąki, 1 kostka masła, 1 jajko, 5-6 dkg drożdży, 3-5 łyżek cukru, 5 łyżek słodkiej śmietany, Wykonanie: Ciasto zasiekać na stolnicy. Dodać drożdże rozprowadzone w śmietanie i dodać resztę składników do ciasta. Rozwałkować na stolnicy, nałożyć masę makową i zwinąć. Masa Składniki: 1/2 kg zmielonego maku, 2 jajka, 1 szklanka cukru, rodzynki, wiórki kokosowe, olejek migdałowy. Wykonanie: Wszystko wymieszać. Piec makowiec około 40 minut. Polukrować i posypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałów. Ciasto ze śliwkami - Anita Hądzlik z Rzyczkowa Składniki: Ciemny biszkopt z 6 jajek, 1 kostka margaryny, 2 opakowania suszonych śliwek, cukier waniliowy, 2 smietanfixy, 0,5 litra śmietanki 30%, nutella, 1szklanka wódki. Wykonanie: margarynę zmiksować z nutellą, dodać do tego suszone śliwki pokrojowe w małe kawałki. Śliwki dzień wcześniej zalać 1 szklanką wódki. Biszkopt przekroić przełożyć kremem. Następnie ubić 0,5 litra śmietanki z cukrem waniliowym i smietanfixami. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch placka. Zetrzeć na wierzch pół tabliczki czekolady. Wybuchowa tarta - Katarzyna Maciejak z Sów Ciasto kruche: Składniki: 12 dkg masła, 17 dkg mąki, 2 żółtka, 1 mały cukier waniliowy Wykonanie: Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 min. Wykleić ciastem formę do tarty ( 28 cm średnicy ). Na wierzchu wyłożyć pergamin, wsypać w celu obciążenia ryż - piec 15 min. Usunąć pergamin z ryżem, piec jeszcze 15 min. Temperatura pieczenia:200 stopni. Krem Składniki: 1 śmietana kremówka 200mlm 2 białe czekolady, 2 śmietanfix Wykonanie: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietanfixami, połączyć z ostudzoną czekoladą. Na kruche ciasto tarty wysypać owoce granatu oraz uprażone płatki migdała zalać kremem z czekolady i śmietany. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Dekorować granatem i czekoladą. Śniegowy torcik - Grażyna Maciejak z Sów Biszkopt Składniki: 7 jajek na każde jajko 1,5 łyżki mąki i cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Krem: Składniki: 3 śmietany kremówki, 2 białe czekolady, 2 bite śmietany w proszku, mała paczka biszkoptów, paczka kokosów Wykonanie: W jednym kubku śmietany rozpuścić czekolady i ostudzić. Biszkopty pokroić lub rozkruszyć. Ubić 2 kubki śmietany z 2 bitymi śmietanami w proszku. Do ubitej śmietany dodawać powoli ostudzoną czekoladę, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i kokosami. Przygotować wodę z cukrem i alkoholem do nasączenia. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 krążki tort przekładać kremem, każdy krążek nasączać. Dekoracja: 1 kubek śmietany kremówki, 1 paczka pralinek Rafaello, kokosy, 2 bite śmietany w proszku, 1 śmietanfix Śmietanę ubić z bitymi śmietanami w proszku i śmietanfixem. Na posmarowany kremem tort układać pralinki dekorować śmietaną i posypać kokosami. Ciasteczka z kaszy gryczanej - Łucja Kwaśna z Rawicza Składniki: 200 g kaszy gryczanej, 2 jajka, 60 g masła, 30 g pestek słonecznika, 400 g mąki, 4 g proszku do pieczenia, 100 g cukru, 80 g rodzynek lub inne suszone owoce. Wykonanie: Kaszę ugotować i odsączyć. Wszystkie składniki razem z kaszą wymieszać i wyrobić ciasto. Włożyć je do lodówki. Formować ciastka. Można je nadziewać bakaliami. Piec w 180 C przez 15 minut. Tort czekoladowy z wiśniami - Bożena Stachowska ze Sworowa Biszkopt: Składniki: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru + 1/2 szkl. cukru do białek, 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek gorącej wody, 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do żółtek dodać cukier i wodę i również ubić. Następnie połączyć białka z żółtkami, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 35 minut w 170°C. Krem: Składniki: 1 kostka margaryny, 3 jajka, 3/4 szkl. Cukru, 3 łyżki nutelli, 1 kieliszek wódki, wydrążone wiśnie, bakalie Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gęstą masę, powoli połączyć z utartą margaryną. Dodać nutellę i alkohol. Krem podzielić na 3 części. Biszkopt przekroić na 3 placki. Pierwszy posmarować kremem, na kremie rozłożyć wiśnie i bakalie, przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć. Wierzch posmarować pozostałym kremem i udekorować polewą czekoladową i wiśniami. Ciasto porzeczkowo-orzechowe - Ilona Śledzianowska z Pakosławia Ciasto Składniki: 6 jaj, 1,5 szkl cukru, 3/4 szkl mąki tortowej, 3/4 szkl mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek wody. Wykonanie: Żółtka utrzeć z 1 szkl cukru. Wlać wodę i dalej ucierając dodawać mąkę, kakao i proszek. Białka ubić z 1/2 szkl cukru, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec w temp. 160C przez ok. 40 min. Krem Składniki: 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka, 6 łyżek cukru, 1 kostka masła lub margaryny, trochę wódki lub spirytusu, 1 słoik czarnej porzeczki w kompocie. Wykonanie: Budyń ugotować z cukrem w mniejszej ilości mleka i wystudzić. Margarynę utrzeć i dodawać budyń. Do puszystego kremu wlać sok z czarnej porzeczki i alkohol. Biszkopt przekroić, nasączyć i rozsmarować na jednej warstwie 3/4 kremu. Przykryć drugą , wysmarować resztę kremu i wyłożyć na wierzch owoce porzeczki i posiekane orzechy włoskie. Polać polewą czekoladową. Orzechowiec - Koło Gospodyń Wiejskich ze Słupi Kapitulnej Składniki: 6-7 średnich jabłek, 1 i 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 10 dkg rodzynek, 1 i 1/2 szklanki orzechów, 4 jajka, 2 szklanki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, czubata łyżeczka sody. Wykonanie: Jabłka pokroić w grubszą kostkę i zasypać cukrem. Dodać cukier waniliowy i zostawić do nasiąknięcia. Dodać sparzone rodzynki i pokrojone orzechy, a następnie jajka, mąkę, proszek i sodę. Wszystko wymieszać, wlać na blachę i piec około 1 godziny.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE