reklama

Sałatka pani burmistrz, ryba w zalewie radnego, czy śledzie przewodniczącego?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: udostępnione przez P. Wolsztyniak

Sałatka pani burmistrz, ryba w zalewie radnego, czy śledzie przewodniczącego? - Zdjęcie główne

Burmistrz Bojanowa poleca sałatkę z pieczarek. Pasuje na wiele okazji | foto udostępnione przez P. Wolsztyniak

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościBoże Narodzenie to nie tylko czas spotkań z rodziną i obdarowywania prezentami, ale także okres pełen wyjątkowych smaków. Tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne towarzyszą nam od pokoleń, tworząc niepowtarzalny klimat świąt. I choć menu jest wszędzie podobne, to każdy z nas poszczególne dania przygotowuje nieco inaczej i na pewno ma też swoje ulubione potrawy. Co polecali nam znani i lubiani z powiatu rawickiego?
reklama

Przepisy samorządowców oraz dyrektor znalazły się w świątecznym wydaniu tygodnika "Życie Rawicza", ale są to pyszności, które można przygotować nie tylko na Boże Narodzenie, ale też na Nowy Rok i inne okazje.

 

Edyta Naskręt, od 1 stycznia wiceburmistrz Rawicza poleca „Makowiec mamy”

  • Składniki na ciasto: 1 margaryna, 1 szkl cukru, 6 jajek, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Składniki na masę: 600 gram maku, 500 ml mleka, 500 gram cukru, 5 łyżek kaszki manny, 1 łyżka masła, olejek migdałowy.
Wszystkie składniki na ciasto utrzeć, a te na masę zagotować. Ciasto podzielić na 2 części. Połowę wyłożyć na blachę i podpiec w piekarniku ok. 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć gorącą masę makową, a na nią drugą część ciasta (opcjonalnie dodać do ciasta trochę mleka, będzie łatwiejsze w rozkładaniu). Piec ok. 50-60 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu ciasto polukrować.

reklama

 

Paulina Wolsztyniak, burmistrz Bojanowa poleca „Sałatkę z gotowanych pieczarek”

  • Składniki: 650 g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe, kukurydza konserwowa, 5 jajek, ok. 3 czubate łyżki majonezu, sól, pieprz,1 por.
Wykonanie: Pieczarki kroję w kostkę a następnie gotuję w osolonej wodzie do miękkości około 25 minut. Można użyć kostki rosołowej. Jajka ugotowane na twardo, cebulkę oraz ogórki kroję w drobną kostkę. Por pokrojony w grubszą kostkę delikatnie sparzam. Ugotowane pieczarki chłodzę a następnie przekładam do miski dodaję wszystkie pozostałe składniki. Do sałatki dokładam majonez oraz przyprawy sól i pieprz. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Smacznego !

reklama

 

Mateusz Janicki, przewodniczący rady miejskiej w Jutrosinie poleca „Świąteczne śledzie”

  • Składniki: 10 filetów śledziowych solonych, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 20 ziaren pieprzu, 3 duże cebule, olej rzepakowy, 1 cytryna.
Wykonanie:Śledzie wymoczyć przez noc w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone warto zmienić wodę i moczyć je kilka godzin dłużej. Po wymoczeniu płatów osuszyć je na ręczniku papierowym lub sitku. Każdy płat śledziowy pokroić na 5-6 równych kawałków. Cebule drobno posiekać.

W misce ułożyć warstwę pokrojonych śledzi, na wierzch położyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i 1-2 plastry cytryny następnie warstwę przykryć drobno pokrojoną cebulą. Kolejne warstwy ryb, przypraw i cebuli układać aż do wyczerpania składników. Całość zalać olejem rzepakowym aby przykrył ostatnią warstwę śledzi. Tak przygotowane ryby pozostawić w lodówce na minimum 2 dni.

reklama

Regina Dybowska, dyrektor Szkoły Podstawowej w Pakosławiu poleca „Pierniki”

  • Składniki:  250 g miodu, 1 kostka margaryny, ½ kostki smalcu, 200 g cukru, 1 łyżka kakao, 3 łyżk przyprawy do pierników, 3 jajka, soda, proszek do pieczenia, 1 kg mąki
Wykonanie: Miód, margarynę, smalec i cukier połączyć w garnku i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Dodać: 1 łyżkę kakao 3 łyżki przyprawy do pierników (można osobno cynamon, goździk, imbir itp. Wedle uznania). Po wystudzeniu dodać: 3 jajka 1 płaską łyżeczkę sody 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia 1 kg mąki (około).

Dodawać mąkę aż ciasto będzie zwarte, ale nie bardzo twarde. Porcjami wałkować i wykrawać pierniki o grubości 0,5 - 1cm. Pierniki urosną w piekarniku, więc zachować odstępy na blaszce.

reklama

Piec w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut ( zależy od grubości ciasta.) Dekorować według uznania.

 

 Klub Senior + w Jutrosinie poleca „Śledzie zielone w zalewie pomidorowej”

1 kg. śledzi wypłukać, pokroić w kawałki, posolić popieprzyć, obtaczać w jajku i bułce wymieszanej z mąką. Smażyć na oleju z obu stron. Zrobić zalewę. 2 szkl. wody, 1/3 szkl. octu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, 0/5 łyżki soli, 3 cebulę i2 łyżki koncentratu pomidorowego, ziele angielski, liść laurowy i goździk. Cebulę pokroić w półksiężyce, wszystko zagotować i zalać usmażone śledzie.

 

Mariusz Mikołajczyk, radny rady miejskiej w Miejskiej Górce poleca „Dorsza w zalewie”

  • Składniki: 1kg dorsza, 2 szkl wody, 0,5 szkl oleju, 6 łyżek octu, pół słoiczka przecieru pomidorowego, 4 łyżki ketchupu, łyżka cukru, 4 szt cebuli, 5 liści laurowych,
sól, pieprz u ziele angielskie do smaku, słoik ogórków w occie.

Opanierowaną i usmażoną rybę w kawałkach przekładamy z plastrami ogórków i cebuli pokrojonej w półksiężyce (wcześniej sparzoną). Zalewamy zalewą przygotowaną z pozostałych składników. 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama