Przepisy samorządowców oraz dyrektor znalazły się w świątecznym wydaniu tygodnika "Życie Rawicza", ale są to pyszności, które można przygotować nie tylko na Boże Narodzenie, ale też na Nowy Rok i inne okazje.
Edyta Naskręt, od 1 stycznia wiceburmistrz Rawicza poleca „Makowiec mamy”
- Składniki na ciasto: 1 margaryna, 1 szkl cukru, 6 jajek, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Składniki na masę: 600 gram maku, 500 ml mleka, 500 gram cukru, 5 łyżek kaszki manny, 1 łyżka masła, olejek migdałowy.
Paulina Wolsztyniak, burmistrz Bojanowa poleca „Sałatkę z gotowanych pieczarek”
- Składniki: 650 g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe, kukurydza konserwowa, 5 jajek, ok. 3 czubate łyżki majonezu, sól, pieprz,1 por.
Mateusz Janicki, przewodniczący rady miejskiej w Jutrosinie poleca „Świąteczne śledzie”
- Składniki: 10 filetów śledziowych solonych, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 20 ziaren pieprzu, 3 duże cebule, olej rzepakowy, 1 cytryna.
W misce ułożyć warstwę pokrojonych śledzi, na wierzch położyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i 1-2 plastry cytryny następnie warstwę przykryć drobno pokrojoną cebulą. Kolejne warstwy ryb, przypraw i cebuli układać aż do wyczerpania składników. Całość zalać olejem rzepakowym aby przykrył ostatnią warstwę śledzi. Tak przygotowane ryby pozostawić w lodówce na minimum 2 dni.
Regina Dybowska, dyrektor Szkoły Podstawowej w Pakosławiu poleca „Pierniki”
- Składniki: 250 g miodu, 1 kostka margaryny, ½ kostki smalcu, 200 g cukru, 1 łyżka kakao, 3 łyżk przyprawy do pierników, 3 jajka, soda, proszek do pieczenia, 1 kg mąki
Dodawać mąkę aż ciasto będzie zwarte, ale nie bardzo twarde. Porcjami wałkować i wykrawać pierniki o grubości 0,5 - 1cm. Pierniki urosną w piekarniku, więc zachować odstępy na blaszce.
Piec w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut ( zależy od grubości ciasta.) Dekorować według uznania.
Klub Senior + w Jutrosinie poleca „Śledzie zielone w zalewie pomidorowej”
1 kg. śledzi wypłukać, pokroić w kawałki, posolić popieprzyć, obtaczać w jajku i bułce wymieszanej z mąką. Smażyć na oleju z obu stron. Zrobić zalewę. 2 szkl. wody, 1/3 szkl. octu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, 0/5 łyżki soli, 3 cebulę i2 łyżki koncentratu pomidorowego, ziele angielski, liść laurowy i goździk. Cebulę pokroić w półksiężyce, wszystko zagotować i zalać usmażone śledzie.
Mariusz Mikołajczyk, radny rady miejskiej w Miejskiej Górce poleca „Dorsza w zalewie”
- Składniki: 1kg dorsza, 2 szkl wody, 0,5 szkl oleju, 6 łyżek octu, pół słoiczka przecieru pomidorowego, 4 łyżki ketchupu, łyżka cukru, 4 szt cebuli, 5 liści laurowych,
Opanierowaną i usmażoną rybę w kawałkach przekładamy z plastrami ogórków i cebuli pokrojonej w półksiężyce (wcześniej sparzoną). Zalewamy zalewą przygotowaną z pozostałych składników.