Inspekcja sanitarna zaleca ostrożność przy spożywaniu warzyw z importu. Do tej pory na terenie Polski nie zanotowano jednak zachorowań wywołanych groźnym szczepem bakterii E. coli, którego obecność stwierdzono w partii warzyw sprowadzanych z Hiszpanii przez Niemcy. \r\nZakażenie groźną bakterią powoduje m.in. krwawienie wewnętrzne i niedywolność nerek. Kilka osób już zmarło, a setki są chore. Trwa ustalanie źródła zakażonych warzyw, a Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw, które będą spożywane na surowo. Każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta.(JM)
Szkodliwe ogórki?
Opublikowano:
Autor: Anna Korpas Fijolek
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE