reklama

Zioła znane i nieznane: Niedoceniana pokrzywa

Opublikowano:
Autor:

Zioła znane i nieznane: Niedoceniana pokrzywa - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Nie lubimy jej z powodu boleśnie parzących nas włosków. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rosnąca nie tylko na rowach i nieużytkach pokrzywa ma bogate właściwości lecznicze.

- Liście pokrzywy zawierają flawonidy, karotenoidy, fitosterole, garbniki, chlorofil, kwasy organiczne: krzemowy, masłowy, octowy, glikolowy i glicerowy, witaminy: A, B2, C, E, K, sole mineralne: wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas, krzem oraz śluzy, enzymy i hormony roślinne. W korzeniach pokrzywy występują śluzy, woski, kwasy organiczne, lecytyny, fitosterole, sole mineralne i rozpuszczalna krzemionka - wylicza Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Surowcem zielarskim w pokrzywie są zarówno liście, jak i korzenie. Zbiera się ją od maja do września, a suszy rozłożoną cienkimi warstwami w cieniu i przewiewnym miejscu. - Pokrzywa ma działanie moczopędne, przeciwkrwotoczne, pobudzające przemianę materii, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, odkażające i przeciwreumatyczne. Z powodu obecności w niej witaminy K, można ją stosować również w leczeniu anemii - dodaje Alicja Nowak. W warunkach domowych napary z pokrzywy stosuje się przy krwotokach z nosa, zaburzeniach przemiany materii, anemii, nieżytach dróg oddechowych oraz jako środek moczopędny i mlekopędny. - Wystarczy 1 łyżka suszonych liści na szklankę wrzątku. Należy parzyć pod przykryciem przez 10 minut i pić 2-3 razy dziennie po szklance, między posiłkami - poleca specjalistka.

Ze względu na cenne składniki odżywcze, pokrzywę można wykorzystać do przygotowania smacznych potraw. - Świeże liście znakomicie smakują z twarożkiem i jogurtem, a miłośnicy szpinaku mogą wymieszać jego liście z listkami pokrzywy i przygotować tak, jak szpinak. Pokrzywą można obłożyć ryby, dzięki czemu dłużej zachowają świeżość, a także nabiorą innego zapachu - radzi Aleksandra Nowak. Świeży sok z pokrzywy uzyskuje się przede wszystkim z młodych, ulistnionych pędów zbieranych w kwietniu i maju. Można go zrobić w sokowirówce. - Picie takiego soku zaleca się dla wzmocnienia organizmu, nabrania odporności przed przeziębieniami i zwiększenia liczby czerwonych krwinek. Warto też przeprowadzić wiosenną kurację - pić przez 2 tygodnie po 1-2 łyżki soku z młodej pokrzywy - dodaje Alicja Nowak.

(HD)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE