Reklama

Reklama

Zobacz, jak powstaje silos na cukier

Opublikowano: pt, 3 gru 2021 05:30
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Już widać zarys przyszłego budynku, który powstaje na terenie Cukrowni Miejska Górka.

Reklama

Rozbudowę cukrowni w Miejskiej Górce oficjalnie zainaugurowano w piątek 19 listopada, choć budowa trwa już od kilku miesięcy. Już widać jak duży będzie nowy silos na cukier, który powstaje tuż obok dotychczasowego. Obecnie trwają roboty związane z budową podstawy przyszłego obiekty. 

"1.900 m3 mieszanki betonowej wbudowanej w jedną z największych cukierniczek w Polsce… Start 8.00. Stan na godzinę 16.00 1.248 m3" - czytamy w poście z dnia 1 grudnia zamieszczonym na profilu firmy Walbet, która jest dostawcą betonu na budowę.

Kiedy koniec prac?

Do końca roku mają być gotowe fundamenty pod konstrukcję przyszłego silosu, który będzie miał wysokość 62 m i średnicę 47 m. Zmieści się w nim 60 tysięcy ton cukru. Do jego budowy zużytych zostanie około 15 tysięcy ton betonu oraz tysiąc ton stali. Praca operacyjna silosu będzie całkowicie zautomatyzowana, a sterowanie pracą instalacji i nadzorowanie obiektu odbywać się będą z centralnej sterowni. Silos ma pozwolić na ograniczenie transportu cukru do innych lokalizacji, co zredukuje emisję CO2. Obiekt ma być gotowy do użytku w grudniu przyszłego roku.

Łączny koszt budowy silosu, oczyszczalni ścieków i kotłowni gazowej to ponad 100 mln zł. Fundusze pochodzić będą ze środków własnych spółki oraz kredytów bankowych.

Zobacz zdjęcia udostępnione przez firmę Walbet

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 2 miesiące temu | ocena +3 / -1

    Mądrzejszy niż większość.

    Cukier trafi do Niemiec a później zostanie sprzedany Polakom. Możemy podziękować złodzieją którzy uważali że w Polsce się nic nie opłaca robić.