Jadłodzielnia to punkt służący do nieodpłatnej wymiany żywności, który czynny jest całą dobę. Można zostawić w niej swoje nadwyżki żywności, a także częstować się tym, co się w niej znajduje. Po świętach często zostaje nam sporo jedzenia, to idealny czas, by podzielić się nim z innymi.
Co można zostawić w jadłodzielni?
- produkty, które sami byśmy zjedli,
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”,
- rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,
- wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
- sery,
- jogurty,
- twarogi.
Tych produktów nie zostawiamy w jadłodzielni:
- surowe mięso,
- produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka,
- dań zawierających surowe jaja (np. budynie, kremy, domowe majonezy itp.),
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- rzeczy, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
- tego, co miało kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowało się w kontenerach na odpady.