Wakacje za nami, a co za tym idzie nasze pociechy powróciły do szkoły. Rodzice zawsze starają się jak najlepiej przygotować swoje pociechy do kolejnego roku w szkolnej ławce. Kupują kolorowe zeszyty, wspaniale wyposażone piórniki, plecaki z komiksowymi nadrukami. To bardzo ważne, aby dzieciom szkoła kojarzyła się nie tylko z trudami nauki, ale także z zabawą, przyjaciółmi i ciekawie spędzonym czasem. Niezwykle ważne jest jednak, aby dzieci były w szkole wyposażone w zdrowe przekąski, które dadzą im energię na cały dzień. Nawyki żywieniowe, jakich nauczymy nasze dziecko będą miały wpływ na jego rozwój, kondycję organizmu oraz zdolność uczenia się i koncentracji. Utrwalanie zasad zdrowego odżywania od najmłodszych lat jest także skuteczną profilaktyką wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi i otyłości.
Dowiedz się jak zorganizować żywienie ucznia.
1. NAJWAŻNIEJSZY POSIŁEK DNIA
Oczywiście chodzi o śniadanie! W pośpiechu dnia codziennego często je pomijamy, a razem z nami omijają je nasze dzieci. Nic bardziej błędnego. Nie bez powodu śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego? Przede wszystkim daje energię na aktywny początek dnia, pozwala się „obudzić”, sprawia że cały organizm zaczyna pracować. Jest również niezwykle ważne dla zachowania szczupłej i zdrowej sylwetki, zarówno dla nas jak i dla naszych pociech. Często zdarza się, że dzieci niechętnie zasiadają do porannego jedzenia. Co począć w takiej sytuacji? Zapytajmy na co nasza pociecha miałaby ochotę. Z całą pewnością coś co wybierze samodzielnie będzie dla niej znacznie atrakcyjniejsze niż na przykład odgórnie narzucona kanapka. Jeśli jest to coś bardziej skomplikowanego, możemy posiłek przygotować wieczorem dnia poprzedniego np. świetnym pomysłem są pełnoziarniste naleśniki z twarożkiem, cynamonem i owocami. Powinnyśmy również starać się zasiadać do śniadania wspólnie – pamiętając o tym, że dobry przykład idzie z góry, a nasze pociechy nas naśladują. Dziecko nie skupi się na jedzeniu, jeśli przy stole siedzi samo, a reszta rodziny gorączkowo przygotowuje się do wyjścia. Co jeśli nie zdążymy zjeść śniadania przed wyjściem? Nic prostszego! Przygotujmy smaczną kanapkę lub koktajl owocowy na bazie maślanki i dajmy dzieciom na wynos - do ręki, aby mogły bez problemu po drodze do szkoły posilić się.
Pełnoziarniste naleśniki z twarożkiem i owocami:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Jeśli masa jest za gęsta dolać więcej mleka, jeśli za rzadka dodać więcej mąki. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju roślinnego. Na patelnię nalewać porcje ciasta tak, aby naleśniki nie były za grube. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Farsz:
- 200g chudego twarogu
- jogurt naturalny
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu
Twaróg rozgnieść w naczyniu, dodać jogurt naturalny, miód i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Naleśniki podawać z twarogiem i świeżymi owocami sezonowymi. Gotowego naleśnika można także potraktować jako drugie śniadanie i zapakować dziecku do pudełka na wynos.
2. DRUGIE ŚNIADANIE W SZKOLE
Ważne jest, aby przygotowywać dzieciom drugie śniadanie. Ta mała przekąska między głównymi posiłkami pozwoli uniknąć głodu i tym samym niezbyt zdrowych zakupów w szkolnym sklepiku lub poza szkołą, które często doprowadzają do przykrych konsekwencji związanych z nadwagą i otyłością. Dodatkowo głód i burczenie w brzuchu sprawiają, że dzieci nie skupiają się na lekcjach. Zdarza się też, że najmłodsi zapominają o przygotowanym posiłku albo nie chcą go jeść, bo jest dla nich nieatrakcyjny. I w tym nasza rola, abyśmy przygotowywali smaczne i zdrowe posiłki, ale takie, aby nasze pociechy nie mogły doczekać się przerwy śniadaniowej. Oto kilka pomysłów na pudełkowe drugie śniadanie:
Koktajl truskawkowy:
- garść truskawek
- 1 kiwi
- 1 banan
- 1 szklanka maślanki
Owoce zblendować z maślanką i przelać do słoika/bidonu. Porządnie zakręcić, włożyć dziecku do plecaka. Nie zapomnieć o słomce, aby było łatwiej wypić gotowy koktajl.
Kolorowe kanapki:
- 2 kromki razowego chleba
- 1 łyżeczka serka kanapkowego
- 2 plastry wędliny drobiowej
- 1 plaster żółtego sera
- 2 liście sałaty
- kawałek papryki czerwonej
- 2 plastry pomidora
- 2 plasterki ogórka świeżego
Kromki chleba posmarować serkiem kanapkowym, ułożyć na nich sałatę, wędlinę i po połowie plasterka sera żółtego. Plastry pomidora przekroić na pół i ułożyć z nich oczy, z papryki wyciąć uśmiechy, plasterki ogórka ułożyć jako nos. Kanapek nie składać zostawić rozłożone. Włożyć do pudełka najlepiej na tyle ciasno, aby kanapki nie rozpadły się.
3. OBIAD W SZKOLE?
Oczywiście, że tak! Po wprowadzeniu nowych przepisów dotyczących żywienia dzieci w szkole bez obaw zapisujmy nasze pociechy na stołówkowe obiady. Mamy gwarancję, że będą one zdrowe, przygotowane bez konserwantów oraz nadmiernej ilości cukru i soli. Taki większy posiłek w szkole jest niezwykle ważny szczególnie, jeśli najmłodsi zostają po lekcjach w świetlicy lub biorą udział w zajęciach dodatkowych.
4. WODA, WODA, WODA!
Bardzo ważne jest, aby zaopatrzyć dziecko w napój do szkoły. Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pozwoli również uniknąć zbyt szybkiego zmęczenia związanego z odwodnieniem. Dzieci są bardzo aktywne: na przerwach biegają, uczestniczą w zajęciach wychowania fizycznego i dodatkowych zajęciach sportowych, dlatego tak ważne jest, aby miały przy sobie butelkę wody, aby ugasić pragnienie. Dlaczego woda, a nie słodki napój? Po pierwsze woda lepiej gasi pragnienie. Słodkie napoje ze względu na dużą zawartość cukru powodują, że po wypiciu kilku łyków chce nam się pić jeszcze bardziej. Po drugie cukier zwiększa kaloryczność napoju, dodatkowo dostarczając do organizmu dziecka zbędną dawkę energii, co sprawia, że dzieci są pobudzone i często mają problemy z koncentracją.
Co zrobić jeśli dziecko nie lubi i nie chce pić wody? Dodajmy do niej świeże owoce, wyciśnijmy do butelki sok z połowy pomarańczy lub cytryny, wzbogaćmy całość kilkoma listkami mięty - od razu smak będzie ciekawszy, a dziecko chętniej wypije taki „napój”.
Przekazywanie zdrowych nawyków żywieniowych ma ogromne znaczenie w profilaktyce wielu chorób. Niewłaściwy sposób odżywania jest np. jedną z najczęstszych przyczyn nadwagi i otyłości. Aby uniknąć takich problemów w przyszłości, warto również zadbać o odpowiedni sposób spędzania wolnego czasu z dzieckiem. Wspólne spacery, wycieczki rowerowe czy gry na świeżym powietrzu będą najlepszą zachętą do większej aktywności fizycznej.
Dietetycy Naturhouse już od 10 lat pomagają Polakom zmienić nawyki żywieniowe! Skutecznie dchudzamy dorosłych i dzieci już od 6 roku życia.
Pani Ada schudła z Naturhouse w Lesznie już 11,5kg i dalej chudnie.
Pani Charlotte jest w trakcie kuracji w Naturhouse w Lesznie od 2 mcy i już schudła 13 kg
Umów się na konsultację
Już dziś umów się na bezpłatną konsultację z dietetykiem Naturhouse. Podczas spotkania zważysz się, zmierzysz, sprawdzisz również zawartość tkanki tłuszczowej i wody metabolicznej w swoim organizmie. Ekspert przeprowadzi z Tobą wywiad dietetyczny, aby móc ustalić przyczynę problemów z wagą i zaproponować odpowiednią kurację - by cały proces zachodził w zdrowy i racjonalny sposób.
Skorzystaj z pomocy dietetyków Naturhouse i zapisz się na wizytę!
Zadzwoń lub przyjdź do naszych punktów w Gostyniu, Rawiczu lub Lesznie
Centrum Dietetyczne Naturhouse w Rawiczu
ul. Rynek 31 – wejście od ul. Ratuszowej, 63-900 Rawicz
tel. 504 987 397
e-mail: rawicz@naturhouse-polska.com
Godziny otwarcia:
Centrum Dietetyczne Naturhouse w Gostyniu
ul. Witosa 18, 63-800 Gostyń
tel. 538 358 044
e-mail: gostyn@naturhouse-polska.com
Godziny otwarcia:
Centrum Dietetyczne Naturhouse w Lesznie
ul. Narutowicza 14, 64-100 Leszno
tel. 515 048 596 lub 65 520 49 98
e-mail: leszno.narutowicza@naturhouse-polska.com
Godziny otwarcia:
- poniedziałek, wtorek 8:00-18:00
- środa 8:00-16:00
- czwartek 8:00-20:00
- piątek 8:00-16:00
- sobota 8:00-12:00