reklama
reklama

Jak wierzbę sadzić i zrobić dobry kit?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: adobe stock

Jak wierzbę sadzić i zrobić dobry kit?  - Zdjęcie główne

wierzba | foto adobe stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura „Rawicko - Krobski Dziennik Powiatowy” z 1 marca z 1854 roku, w artykule „Rozmaitości”, zamieścił ciekawe rady dla mieszkańców wsi. Niektóre może przydadzą się i dzisiaj, chociaż ich zrozumienie nastręcza trochę trudności ze względu na archaiczny język.
reklama

Pierwsza rada dotyczy sadzenia wierzb, w oryginale „wieżb”. Czytamy, że trzeba „...wykopać dziure, więc najmniej 1stopy głebokie, zatem włóż na spód tej dziury kamień...”. Najlepiej, podobno, nadaje się do tego cegła. Jej zadaniem jest utrzymywanie wilgoci i ograniczenie „ aby wieżba ku dołowi kożeni wypuszczała”. Trzeba je mocno przyciąć, koronę również, a ziemię przyklepać. Ranę główną po cięciu należy „zwyczajną maścią dla drzew (krowiniec* z glina) zakryć”.

Ciekawe jest ostatnie spostrzeżenie - „wieżbe przy kulturze drzew owocowych potrzebne są”.

Kiedyś wierzba była nieodłącznym elementem wiejskiego krajobrazu, ale jeszcze dzisiaj jest cenionym drzewem, o bardzo szerokim zastosowaniu*.

Druga rada dotyczy wskazówek, jak zrobić „dobry kit do drzew”. „Weźmie się trzy części wapna niegaszonego drobnego i jedne części węgla drobnoutartych i dodaje się do tej mieszaniny w garnku tyle oleju lnianego, aż wszystko się równa cienkiej bryi”. Ją „twardym pinzlem się pomaże na rane drzew”. Na dłuższe przechowywanie takiego kitu niezbędne jest przykrycie garnka i uzupełnianie oleju lnianego.

Trzecia rada dotyczy wyrośniętego* zboża. Aby wyrośnięte ziarna „odłączyć od zdrowych”, należy wszystkie zalać wodnym roztworem soli. Zdrowe ziarna upadną na dno naczynia, „zepsute zaś na wierzchu” pływać będą. Jak zauważą autor artykułu, wymagane duże pojemniki, są na wyposażeniu piwowarów i mielcarzy, usługę „zalania ziarna” można więc było zamówić.

*Krowiniec - krowie łajno

*Wyrośnięty - o zbożach, kartoflach itp. Taki, który puścił kiełki przed zasianiem

*Mielcarz - dawne określenie słodownika, sładka. Mistrz przygotowujący słód do warzenia piwa

*Zasięg większości gatunków wierzb obejmuje strefę umiarkowaną na półkuli północnej (wierzba arktyczna należy do kilku roślin najdalej na północ sięgających). Największe zróżnicowanie gatunkowe jest w Azji (tylko w Chinach rośnie 257 gatunków). W Europie występują 64 gatunki, z czego w Polsce dziko rośnie około 26 gatunków.

Wierzba ma bardzo szerokie zastosowanie.

1. Rośliny ozdobne - za szczególnie dekoracyjne uznawane są te o okazałych, puszystych kwiatostanach (wykorzystywane jako palmy wielkanocne podczas Niedzieli Palmowej, efektownie przebarwiających się pędach w okresie bezlistnym i pędach zwisających - wierzby o płaczącym pokroju.

2. Rośliny miododajne - kwiaty męskie i żeńskie wierzb zawierają po dwa miodniki i cenione są przez pszczelarzy ze względu na dużą wydajność miodową i dostarczanie pożytku w okresie wczesnowiosennym. W warunkach Europy Środkowej szczególnie ceniona jest wierzba iwa i jej mieszańce, uważana za najlepsze na tym obszarze drzewo miododajne.

3. Roślina lecznicza - kora wierzby zawiera salicynę, z której uzyskano kwas acetylosalicylowy.

4. Szybko rosnące gatunki wierzby znajdują zastosowanie jako naturalny materiał opałowy.

5. Od dawna długie młode gałązki wierzby znajdują zastosowanie w wikliniarstwie. Szczególnie cenione są pędy wierzby wiciowej.

6. Wierzba ma wszechstronne zastosowanie w gospodarce, gdyż drzewa te dają dziesięciokrotnie szybszy przyrost masy drzewnej z ha niż sosna i świerk, a ich drewno ma podobne właściwości jak drewno topól.

7. Wierzby sadzi się jako rośliny pionierskie przy zagospodarowaniu nieużytków i w celu zapobieżenia erozji gleb. Wykorzystywana jest także w zadrzewieniach krajobrazu otwartego, w parkach i osiedlach mieszkaniowych.

Żródło: Wikipedia

 

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama