W Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu odbył się Szkolny Konkurs Cukierniczy, którego tematem przewodnim były zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wzięło w nim udział 10 uczniów III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik.
\r\nZadaniem uczestników było samodzielne wykonanie dowolnego wyrobu cukierniczego, ze świąteczną dekoracją. Do wykonania zadania uczniowie mogli wykorzystać blaty biszkoptowe oraz masę marcepanową, pozostałe półprodukty oraz dekoracje musieli wykonać samodzielnie w pracowni szkolnej. Do dyspozycji uczniów były również półprodukty cukiernicze firmy Zeelandia. Na wykonanie całego zadania, łącznie z wyeksponowaniem pracy, uczniowie mieli 4 godziny.
Uczestnicy konkursu wykonali torty świąteczne, chatkę z piernika wypełnioną ciastem korzennym, przekładanym masą miodową i powidłami śliwkowymi oraz wyroby pierniczki dekorowane lukrem, ciastka kruche i sernik.
Trójka laureatów będzie reprezentować powiat rawicki na Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, we Wrześni w styczniu 2014 r. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów: firmę Pfeifer&Langen Polska S.A., Zeelandia Polska oraz Cukiernia Anna Rawicz. (WJ)
\r\nKonkurs oceniały: Anna Skupin–Sierpowska, Renata Uźniak i Mirosława Paprocka.
Dwie pierwsze nagrody otrzymały: Marlena Paluszkiewicz za tort orzechowo-śmietankowy z pralinkami o smaku czekoladowym oraz Alicja Szymkowiak za tort o smaku czarnej porzeczki i cytryny. Drugie miejsce zajął Kacper Bella za chatkę z piernika.