Grupa uczniów z klasy II, III, oraz IV uczących się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu uczestniczyła w bardzo ciekawych warsztatach, w ramach marszałkowskiego projektu EcoWaste4Food.
Oparte były na trzech filarach: zapobieganie, uważność oraz przetwarzanie. Celem warsztatów było pokazanie i uświadomienie uczniom, jak duże ilości odpadów żywnościowych produkują, a poprzez to jak temu zapobiegać.Mieli okazję obserwować jak zarządza się żywnością w renomowanej restauracji „Concordia Taste” w Poznaniu. Szef kuchni przedstawił sposób przeciwdziałania zarówno stratom, jak i marnotrawieniu żywności. Uczniowie dowiedzieli się jak planować menu mając na uwadze jednocześnie zakup i maksymalne wykorzystanie produktów spożywczych, wielkość serwowanych porcji, jak i przykładowe przepisy pozwalające działać restauracji w duchu „zero marnotrawstwa”. Pobyt w restauracji zakończył się drobnym poczęstunkiem. .