reklama

Kulinarny jarmark historyczny

Opublikowano:
Autor:

Kulinarny jarmark historyczny - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Podczas Rawickiego Jarmarku Historycznego odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Wielkopolski Obiad”. Imprezę zorganizowało Stowarzyszenie „Ogólnopolskie Dni Wędliniarstwa” pod patronatem starosty rawickiego. W rywalizacji wzięło udział dziewięć dwuosobowych drużyn. Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu reprezentowały trzy grupy: uczennice klasy trzeciej i czwartej „a” technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz uczniowie klasy drugiej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Uczestnicy konkursu mieli wykonać trzy dania: przystawkę lub deser, zupę oraz danie główne. Przygotowane potrawy musiały być związane z regionalną i tradycyjną kuchnią wielkopolską.

Justyna Lorek i Andżelika Stelmach przygotowały: roladę z łososia ze szpinakiem, flaki wołowe, filet z kaczki z plackami ziemniaczanymi i konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny. Daria Ławniczak i Paulina Kowalska serwowały podczas konkursu: poznańską leguminę migdałową, pamułę gruszkową a także gołąbki z czerwonej kapusty w sosie. Natomiast Kamil Kowalski i Dominik Kozłowski podali: roladki łososiowe z białym serem, żur wielkopolski na bazie wędzonego boczku i białej kiełbasy, polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i smażonym serem w asyście zapiekanych ziemniaków w sosie śmietanowo - kurkowym.

Uczniowie ZSZ w Rawiczu otrzymali dyplomy oraz czeki gotówkowe na zakup sprzętu AGD. (WJ)



Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE