Grupa uczniów z Gimnazjum w Sierakowie - Paulina Adamek, Karolina Fil, Jakub Jarosz, Jakub Sławiński i Krzysztof Słocki, pod opieką nauczycieli - Patrycji Chudzińskiej, Pawła Łukasiewicza i Piotra Mośka, uczestniczyli w międzynarodowym spotkaniu w norweskiej miejscowości Horten.
Obejmowało wszystkie szkoły biorące udział w trzyletnim międzynarodowym projekcie Erasmus+ „Power to the Pupils”, w którym sierakowska placówka jest jedynym polskim przedstawicielem. W pierwszym dniu wizyty uczestnicy mieli okazję spotkać się z dyrekcją szkoły, zwiedzić całą placówkę oraz wziąć udział w szkoleniach i wykładach poświęconych: aplikacji GO-LAB (przeznaczonej do studiowania przedmiotów ścisłych). Odbyła się także pogadanka o współpracy z lokalną policją w zakresie budowania społeczeństwa obywatelskiego i umiejętności reagowania na obserwowane przypadki zachowań aspołecznych, wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych w procesie dydaktycznym i uczestnictwa młodzieży w szeroko pojętym funkcjonowaniu społeczności lokalnej i szkolnej.
W kolejnym dniu pobytu uczniowie z wszystkich krajów przedstawiali krótkie filmiki oraz prezentacje poświęcone tradycjom kulinarnym partnerskich państw. Uczniowie Gimnazjum w Sierakowie charakteryzowali kuchnię turecką oraz zaprezentowali film instruktażowy, jak przygotować oparty na tradycyjnej recepturze kebab. Kuchnię polską omawiali partnerzy z Tureckiej szkoły w Adanie. Całość warsztatów odbywała się w języku angielskim. Po zakończeniu każdej z prezentacji autorzy odpowiadali na pytania ze strony obserwatorów (uczniów i nauczycieli pozostałych państw).
Wszyscy uczestnicy projektu mieli okazję zwiedzić stolicę Norwegii - Oslo, skocznię Holmenkollen i nadmorskie miejscowości Tjøme oraz Tønsber. Dużą atrakcją był wyjazd na narty i śnieżne barbecue do Blefejell. Na zakończenie organizatorzy przygotowali dla wszystkich uczestników spotkania wspólną kolację z nauczycielami, rodzicami oraz uczniami zaangażowanymi w projekt Erasmus+, która miała miejsce w stołówce szkolnej. Wszystkie tymczasem charakterystyczne dla norweskiej kuchni dania przygotowane zostały przez rodziców i uczniów ze szkoły w Horten. (WJ)