Uczniowie I klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych - Tobiasz Zębik i Krzysztof Dopierała - reprezentowali Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu na V Konkursie Kulinarnym w Gnieźnie.
\r\nTematem tegorocznej rywalizacji był „Pieczony łosoś w asyście ziemniaków, warzyw, owoców i grzybów”. Trudność zadania konkursowego polegała na tym, że uczestnicy nie znali do końca wszystkich składników, których mogli użyć do wykonania swoich potraw. Surowcem podstawowym był łosoś, natomiast tuż przed konkursem zaprezentowano uczestnikom pozostałe składniki.
Tobiasz i Krzysztof wykonali łososia marynowanego w zielonej herbacie, puree z marchewki, sos ziołowy i z czarnej porzeczki oraz warzywa i grzyby z patelni. Zwycięzcą konkursu została drużyna z Gniezna, a uczniowie ZSZ otrzymali wyróżnienie.
Uczestnicy konkursu i ich opiekunowie uczestniczyli także w pokazie kulinarnym. Uczniów do konkursu przygotowały Iwona Kurzawa i Monika Świtała. (WJ)
Wyróżnienie dla uczniów ZSZ w konkursie kulinarnym
Opublikowano:
Autor: Anna Konieczna
Przeczytaj również:
Kultura
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE