Jak jeść zdrowo, nie mając dużo czasu na gotowanie? 6 wskazówek

Materiał promocyjny

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Materiał partnera

Jak jeść zdrowo, nie mając dużo czasu na gotowanie? 6 wskazówek - Zdjęcie główne

foto Materiał partnera

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Promowane Nie masz czasu na gotowanie zdrowych i smacznych potraw, a jednocześnie nie chcesz rezygnować z prawidłowo zbilansowanych posiłków? Istnieje kilka sposobów, dzięki którym dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a przy tym zyskasz więcej czasu dla swojej rodziny lub po prostu dla siebie. Skorzystaj z naszej pomocy i sprawdź, jak jeść zdrowo, nie mając dużo czasu na gotowanie.

Ugotuj jedzenie na kilka dni

Chcesz zaoszczędzić czas i jeść zdrowo? Zatem ugotuj jedzenie na kilka dni, a dzięki temu zyskasz mnóstwo czasu, co też zwiększy Twoją motywację do zdrowego odżywiania. Jeśli w lodówce lub zamrażarce będzie czekał na Ciebie pyszny obiad, to stracisz ochotę na zamawianie fast foodów.

Z wyprzedzeniem możesz przygotować wiele smakowitych potraw np. kurczaka po chińsku z warzywami i ryżem, spaghetti, gulasz warzywny, a nawet puszyste placuszki z cukinii oraz burrito bowl. Opcji masz całkiem sporo, więc nie musisz obawiać się monotonii.

Jeśli chcesz zaoszczędzić jeszcze więcej czasu w ciągu tygodnia, poświęć trochę czasu w sobotę lub niedzielę i przygotuj bazy do obiadów i lunchboxów. Sosy i zupy zawekuj, pokrojone warzywa zamroź, a mięso wcześniej poporcjuj.

Zamów dietę pudełkową

Jak jeść zdrowo, nie mając czasu na gotowanie? Rozwiązaniem jest dieta pudełkowa, dzięki której nie musisz zastanawiać się nad menu na cały dzień czy nawet tydzień, bo otrzymujesz gotowe posiłki pod drzwi lub do pracy. Diety pudełkowe takie jak https://masterdieta.pl/dieta-pudelkowa/lublin/ wyróżniają się tym, że są prawidłowo zbilansowane. Dzięki temu dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, a przy tym nie będziesz musiał poświęcać czas na gotowanie.

Wybieraj mrożonki

Zdrowe, smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu – właśnie takie są mrożonki. Z ich pomocą w ciągu dosłownie chwili wyczarujesz mnóstwo pysznych, a przy tym pożywnych potraw – zupy, gulasze, risotto, owsiankę itp. Rozejrzyj się po dziale z mrożonkami, a z pewnością znajdziesz tam mnóstwo ulubionych warzyw i owoców, które ułatwią Ci szybkie i zdrowe gotowanie.

Dobrym przykładem są gotowe mieszanki różnych warzyw. Wystarczy, że wrzucisz je na patelnię, dodasz do tego pokrojone w kostkę tofu lub ser feta i wymieszasz z kaszą, ryżem lub makaronem.

Kupuj „zdrowe gotowce”

Ze względu na chorobę lub dużą ilość pracy chwilowo nie masz czasu na samodzielne przyrządzanie posiłków? Wbrew pozorom jedynym rozwiązaniem wcale nie są fast foody. Zdecyduj się na tzw. zdrowe gotowce, których jest już coraz więcej w popularnych dyskontach i innych sklepach spożywczych. Wystarczy, że poświęcisz trochę czasu na zapoznanie się ze składem tych produktów, a z pewnością znajdziesz prawdziwe perełki. Dobrym rozwiązaniem są gotowe sosy pomidorowe – wystarczy, że ugotujesz makaron, dodasz groszek, a na koniec posypiesz sos natką pietruszką i parmezanem. Przygotowanie takiego posiłku zajmie Ci maksymalnie 15 minut, a przy tym będzie zdrowe i smaczne. Alternatywą są również gotowe pierogi, tortille, wegańskie klopsiki itp.

Jak już wspomnieliśmy, przykładem „zdrowych gotowców” może też być catering dietetyczny np. https://masterdieta.pl/dieta-pudelkowa/katowice/. Jednak w przypadku diety pudełkowej w porównaniu do gotowych sosów lub pierogów masz większy wpływ na kaloryczność posiłków. Możesz również dopasować jedzenie do swoich preferencji żywieniowych.

W sklepach znajdziesz też coraz więcej gotowych półproduktów, które mogą stać się doskonałą podstawą do wielu posiłków. Dobrym przykładem są gotowane ziemniaki, marchewki lub buraki. Takie produkty są od razu zdatne do użytku, możesz je upiec, pokroić i dodać do sosu czy też zrobić z nich purée. Kolejnym przykładem są ciecierzyca, soczewica oraz fasola w słoikach lub puszkach. Nie trać czasu na ich gotowanie, zamiast tego skorzystaj z gotowych i zdrowych półproduktów, które skrócą czas przyrządzania posiłków.

Zaplanuj posiłki z wyprzedzeniem

Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania jest planowanie – pozwoli Ci to zaoszczędzić czas i pieniądze. Dlatego w dzień zakupów spożywczych stwórz menu na cały tydzień. Dzięki temu przestaniesz każdego dnia zastanawiać się nad tym, co przyrządzić na obiad. Dobry plan zniechęci Cię również do zamawiania fast foodów lub rezygnacji z niektórych niezdrowych posiłków.

Jeśli nie masz czasu na samodzielne przyrządzanie i planowanie posiłków, możesz zdecydować się na alternatywne rozwiązania, czyli na catering dietetyczny. Przykładem może być dieta pudełkowa ze strony: https://masterdieta.pl/dieta-pudelkowa/warszawa/.

Zadbaj o dobrą organizację w kuchni

Dobra organizacja to podstawa, której z czasem się nauczysz. Kluczowe znaczenie ma zadaniowe myślenie, które pozwoli Ci najefektywniej wykorzystać czas przeznaczony na gotowanie. Wystarczy, że zaczniesz przyrządzanie jedzenia od czynności, która zajmuje najwięcej czasu. W następnej kolejności przejdź do krojenia warzyw. Gdy nabierzesz trochę wprawy, to z pewnością wygospodarujesz też czas na sprzątanie i przekonasz się, że zdrowe gotowanie wcale nie musi być długie i męczące.

 

Artykuł sponsorowany

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy