Reklama

Jak poznać dobrą kawę?

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: Materiał partnera

Jak poznać dobrą kawę? - Zdjęcie główne

foto Materiał partnera

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Promowane Według większości osób, które regularnie piją kawę, napój ten może być dobry lub niedobry. Co to jednak dokładnie oznacza i jak rozpoznać dobrą kawę? No właśnie – w tym artykule postaramy się znaleźć odpowiedzi na te pytania. Wiedz jednak, że na smak i aromat kawy ma wpływ kilka parametrów takich jak np. kwasowość, konsystencja, cielistość, czy wyważenie. Przeczytaj, po czym poznasz pyszny napar!

Najważniejsze jest świeże palenie

 

Kawy świeżo palone to podstawa, niezależnie od tego, skąd pochodzi kawa i jaki jest jej gatunek. Bez tego nie uda się uzyskać perfekcyjnego smaku i aromatu. Proces palenia kawy często porównuje się do wypieku chleba – w końcu ciepły chleb prosto z piekarni smakuje dużo lepiej niż ten kilkudniowy. 

 

Tak samo wygląda to w przypadku kawy. Jeśli pochodzi z zaufanej palarni takiej jak np. Finest Coffee, gdzie kawę wypala się dopiero po złożeniu zamówienia, to możesz mieć pewność, że będzie przepyszna i na pewno dużo lepsza niż ta wypalona wiele miesięcy temu (takie kawy znajdziesz w marketach). Dodatkowo powinieneś wiedzieć, że kupowanie kawy bezpośrednio z palarni nie jest kosztowne, a zakupu możesz dokonać bez wychodzenia z domu – przez Internet. 

Niemniej ważne jest to, że kupując kawę w palarni, wiesz, co dokładnie znajdziesz w środku opakowania. Palarnie oferują konkretne odmiany i gatunki, które pochodzą z dokładnie opisanych regionów i plantacji. Innym powodem, dla którego powinieneś rozważyć to rozwiązanie, jest to, że możesz wybrać stopień wypalenia ziaren. Każdy z czterech stopni palenia da inny smak, zatem jest to świetna opcja, by nieco poeksperymentować!

Czy pochodzenie kawy jest istotne?

Ogromny wpływ na smak kawy ma też jej pochodzenie. Jest uprawiana na kilku kontynentach – w tzw. pasie kawowym, czyli na obszarze ograniczonym zwrotnikami raka i koziorożca. W zależności od tego, z jakiego pochodzi kontynentu, może smakować inaczej. Co więcej, nawet ziarna z tego samego kraju mogą mieć inny smak, co wynika z metody uprawy, gleby, czy metod przetwarzania ziaren. 

Natomiast kawy, które znajdziesz w masowej sprzedaży (także te ziarniste z zachęcającym oznaczeniem ,,premium”), zwykle są z bardzo dużych, przemysłowych plantacji znajdujących się np. w Brazylii. Uprawa i proces przetwarzania owoców kawowca w ziarna odbywa się na skalę przemysłową, przez co ponad 90% kaw na masowym rynku ma praktycznie taki sam smak. 

 

Jeśli zaś chodzi o ziarna z małych plantacji, to są one całkowicie inne. Zbiera je się ręcznie, suszy na słońcu i dokonuje selekcji już na poziomie plantacji, dzięki czemu są one wysokiej jakości. W żadnym stopniu nie można ich porównać do tych uzyskiwanych w skali przemysłowej.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy