reklama
reklama

Tajniki gotowania – czas przygotowania

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Materiały partnera

Tajniki gotowania – czas przygotowania - Zdjęcie główne

foto Materiały partnera

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Promowane Gotowanie, wbrew pozorom, nie jest trudną czynnością, choć wiele osób ma z nim problem. Wybitni szefowie kuchni mają swoje tajemnice, jednak, by z powodzeniem przygotować wyśmienite danie w domowym zaciszu, wystarczy zapamiętać kilka prostych zasad. Jedną z nich jest właśnie czas przygotowywania, czyli smażenia, gotowania lub pieczenia. Jeśli chcecie się dowiedzieć jak długo przygotowywać poszczególne składniki, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.
reklama

Warzywa

Czas gotowania, pieczenia lub smażenia poszczególnych warzyw różni się od siebie, w zależności od tego, jakie warzywo chcemy przygotować.

Zasadą jest, że dane warzywo będzie właściwie przygotowane, gdy nóż lub widelec będzie zagłębiać się w nim bez problemu. Zazwyczaj, jeśli warzywo jest już miękkie, czas jego obróbki termicznej dobiegł końca.

Na czas gotowania, oprócz rodzaju warzywa, ma również wpływ jego wielkość. Im większe, tym czas przygotowywania będzie dłuższy. Jeśli zależy nam na czasie, oczywiście, najlepszym sposobem będzie ich pokrojenie na mniejsze kawałki. Jednak czasem może to mieć wpływ na ich smak.

Ile gotować brokuł? Najprostsza odpowiedź brzmi „do miękkości”, chociaż wiele osób lubi brokuły al dente. Ich czas gotowania wynosi około 6-7 minut.

Jednym z warzyw, które ciężko będzie nam sprawdzić w czasie gotowania, jest kukurydza. Wiele osób uwielbia gotowaną kukurydzę, szczególnie w okresie letnim. Wtedy też najczęściej zadajemy sobie pytanie „jak długo gotować kukurydzę?”. Pod tym linkiem znajdziecie odpowiedź na to pytanie.

Mięso

Czas przygotowywania poszczególnych rodzajów mięsa jest różny. Najkrócej przygotowuje się mięso drobiowe. Ze względu na to, że jest bardzo delikatne, zazwyczaj potrzebuje od kilku do kilkunastu minut na patelni lub około 60 minut w piekarniku, by nadawać się do spożycia. Należy pamiętać, że o ile mięso wołowe, jest czasem spożywane bez obróbki cieplnej (popularny tatar), o tyle mięso drobiowe absolutnie nie może być spożywane na surowo.

Mięso wieprzowe wymaga dłuższego przygotowania niż mięso drobiowe. Ważną wskazówką jest, że im większy kawałek pieczemy, tym powinniśmy go piec w niższej temperaturze i rzecz jasna dłużej.

Podczas pieczenia wołowiny, powinniśmy ją polewać wcześniej przygotowaną marynatą lub sokami, które będą zbierać się na dnie naczynia podczas pieczenia. Pozwoli nam to zachować miękkość mięsa oraz zapobiegnie nadmiernemu przypiekaniu się skórki. Wołowinę możemy usmażyć na kilka sposobów. Zarówno krwista, medium i well done mają swoich wielkich fanów.

Czas przygotowania potrawy, różni się w zależności od użytych przez nas składników. Dlatego też, przygotowując wybrane przez nas danie warto jest wiedzieć, ile czasu będziemy musieli poświęcić na obróbkę termiczną poszczególnych składników.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama