reklama

135-lecie miejskogóreckiej cukrowni

Opublikowano:
Autor:

135-lecie miejskogóreckiej cukrowni - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Produkcja zakładu, który w tym roku obchodzi 135-lecie, po uruchomieniu wynosiła 2,5 ton cukru. Dziś cukrownia Pfeifer&Langen wytwarza już ponad 100.000 ton produktu.

- Wykorzystujemy najnowocześniejsze technologie i systemy automatyzacji produkcji, dzięki czemu należymy do Grupy będącej liderem na polskim rynku cukrowniczym - zaznaczał Jacek Sobczyński, dyrektor cukrowni w Miejskiej Górce, podczas uroczystości z okazji 135-lecia istnienia zakładu, w której uczestniczyło szefostwo spółki oraz jej pracownicy.

Cukrownia w Miejskiej Górce rozpoczęła swoją działalność 28 września 1883 roku, a pierwszą kampanię przeprowadzono w roku 1884. Jeszcze na początku lat 90. było to przedsiębiorstwo państwowe. 1 października 1991 rok rozpoczął się nowy okres w historii zakładu związany ze zmianą formy własności. Na podstawie ustawy o prywatyzacji, powstała Spółka Akcyjna założona przez 750 akcjonariuszy (300 pracowników i emerytów oraz 450 plantatorów). W 1996 r. firma Pfeifer & Langen z siedzibą w Kolonii odkupiła akcje od pracowników i plantatorów obejmując pakiet większościowy. Środki finansowe z podniesienia kapitału przeznaczono na dalszą modernizację zakładu. W 1997 r. zakład przeszedł gruntowny remont. Od kwietnia 2005 roku cukrownia Miejska Górka, w skład której wchodzą także zakłady w Górze i Głogowie, należy do grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. z siedzibą w Poznaniu. Przedsiębiorstwo obejmuje również cukrownie Gostyń, Środa Wielkopolska oraz Glinojeck.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE