reklama

Baranek z masła. Zobacz, jak go zrobić bez foremki. To proste! [FILM]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościChyba nikt z nas nie wyobraża sobie, by w wielkanocnym koszyczku, a potem na świątecznym stole, mogło zabraknąć figurki baranka.
reklama

W polskiej tradycji święcenia pokarmów wielkanocnych przyjęło się, iż baranek może być zrobiony z ciasta, czasami jest cukrowy lub czekoladowy. W Wielkopolsce najczęściej formuje się baranka z masła. W wielu domach figurka wykonywana jest własnoręcznie - przy użyciu foremki, ale też i bez niej.

- Wystarczy mi na to jakieś 20-30 minut, masło, talerzyk, nóż, drewniana gałka, wykałaczka i... durszlak - mówi Wiesława Grocholska z Dubina, która baranka przygotowuje nie tylko dla rodziny i znajomych, ale też sąsiadów. - Nauczyła mnie tego moja teściowa i tak od lat kontynuuję tę tradycję. O tym jak duży będzie baranek, zależy tylko od nas - ile nałożymy na niego maślanej „wełny” - dodaje.

reklama

Pokazujemy krok po kroku jak zrobić baranka bez foremki. To łatwiejsze, niż myślisz!

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama