W polskiej tradycji święcenia pokarmów wielkanocnych przyjęło się, iż baranek może być zrobiony z ciasta, czasami jest cukrowy lub czekoladowy. W Wielkopolsce najczęściej formuje się baranka z masła. W wielu domach figurka wykonywana jest własnoręcznie - przy użyciu foremki, ale też i bez niej.
- Wystarczy mi na to jakieś 20-30 minut, masło, talerzyk, nóż, drewniana gałka, wykałaczka i... durszlak - mówi Wiesława Grocholska z Dubina, która baranka przygotowuje nie tylko dla rodziny i znajomych, ale też sąsiadów. - Nauczyła mnie tego moja teściowa i tak od lat kontynuuję tę tradycję. O tym jak duży będzie baranek, zależy tylko od nas - ile nałożymy na niego maślanej „wełny” - dodaje.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.