reklama

Catering tylko na Wigilię czy na całe święta? Jak zamawiają mieszkańcy powiatu rawickiego?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: M. Urbanowicz

Catering tylko na Wigilię czy na całe święta? Jak zamawiają mieszkańcy powiatu rawickiego? - Zdjęcie główne

foto M. Urbanowicz

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościStało się. Ponownie w kalendarzu mamy grudzień, a co za tym idzie rozpoczyna się czas świątecznych przygotowań. Ważnym ich elementem jest jedzenie. Jak się okazuje, coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z cateringu.
reklama

Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Na tej liście znajdą się m.in. barszcz, uszka, smażony karp, ryba po grecku, makiełki i kapusta z grzybami. Przygotowanie świątecznych potraw zazwyczaj spada na barki kobiet, które są też aktywne zawodowo. Sporym ułatwieniem w takim przypadku może okazać się catering świąteczny, który daje nam oszczędność czasu oraz możliwość spróbowania rozmaitych potraw. 
 

Na Wigilię czy całe święta?

Jak przekazał Przemysław Łapiński, kierownik Restauracji Błękitna, mieszkańcy powiatu rawickiego korzystając z cateringu świątecznego, nie ograniczają się do zamawiania potraw tylko na kolację wigilijną, ale na cały okres świąteczny.
- Zakładam, że pierwszy dzień, czyli Wigilia jest dniem postnym i takie dania są zamawiane. Jednak na następne dni  nasi klienci zamawiają więcej dań mięsnych - wyjaśnia.
 

Są nowości, ale tradycja przoduje

W dzisiejszych czasach o bożonarodzeniowe smakołyki nie jest trudno przez cały rok. Czy w związku z tym  popularność tych dań się zmienia? Czy korzystając ze świątecznego cateringu, klienci zamawiają tradycyjne dania? Jak podkreśla kierownik Restauracji Błękitna, planując świąteczne menu starają się zawsze dołożyć coś nowego, jednak niektóre potrawy są głęboko zakorzenione w polskiej tradycji i obowiązkowe na każdym stole.
- Nie widzimy wigilii bez ryby w różnych postaciach. Barszcz to jest też konieczność. Kapusta, czy to w farszach, w krokietach czy kapusta z grzybami, to też obowiązkowy punkt na każdej wigilii - wymienia.
Dodaje, że prym wiodą ryby i krokiety.
- Przed świętami najwięcej robimy ryb: w pomidorach, w zalewie octowej i krokietów. Krokiety idą w hurtowych ilościach - podsumowuje.
 

Co za ile?

Ofert cateringowych w powiecie rawickim jest sporo, jak wyglądają ceny poszczególnych dań? Zacznijmy od świątecznej zupy, czyli tradycyjnego barszczu czerwonego. Litr barszczu możemy kupić od 17 do 40 zł, w poprzednim roku ceny wahały się od 15 do 26 zł. Do barszczu przydałyby się uszka. Tutaj ceny są przedstawiane na dwa różne sposoby - za kg lub sztukę. Za kilogram uszek trzeba zapłacić w okolicach 65 zł, czyli podobnie jak rok temu. Podobnie jest z cenami za sztukę - w tym roku jedno uszko kosztuje od 0,7 do 1,5 zł.Ceny pierogów z kapustą i grzybami wahają się od 2 do 4 zł za sztukę. Krokiety z kapustą i grzybami to wydatek od 6,50 zł do nawet 10 zł za sztukę. Został jeszcze karp. Nie każdy lokal miał go w swojej ofercie. Restauracje, które proponują dania z karpia, oferują rybę smażoną, w galarecie lub w occie. W zależności od sposobu przyrządzenia kilogram kosztuje od 96 do 250 zł. 
 

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama