reklama

Czy warto zdecydować się na catering świąteczny?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

Czy warto zdecydować się na catering świąteczny? - Zdjęcie główne

foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościGrudzień za pasem, więc rozpoczyna się czas świątecznych przygotowań. Ważnym ich elementem jest jedzenie. Jak się okazuje coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z cateringu w te dni.
reklama

Barszcz, uszka, smażony karp, ryba po grecku i makiełki. To chyba podstawowe dania na  świątecznej liście smakołyków. Oczywiście nie jedyne, bo każdy na świąteczny stół lubi położyć coś innego. Przygotowanie potraw na świąteczny stół, zazwyczaj, spada na głowy kobiet, które też są aktywne zawodowo. Spory ułatwieniem w tym momencie może okazać się catering świąteczny. Jak przekazali nam dwaj lokalni przedsiębiorcy, cieszy się on coraz większym zainteresowaniem.

Coraz popularniejszy catering

Jak przekazał Przemysław Łapiński, kierownik Restauracji Błękitna, od kilku lat można zaobserwować coraz większe zainteresowanie cateringami świątecznymi.

- Zainteresowanie zdecydowanie rośnie. Zauważalny jest także fakt, że to nie tylko cateringi stają się coraz bardziej popularne ale i wigilie firmowe czy poczęstunki dla pracowników firm. Takie spotkania przedświąteczne oczywiście także organizujemy z powodzeniem już od lat - wskazał.

reklama

Jak tłumaczy, jego zdaniem jest to podyktowane nie tylko wygodą, ale faktem, że czasu na przygotowanie świąt mamy relatywnie mniej niż kiedyś 
Wiesław Chudy, właściciel "Stołu rawickiego" potwierdził stanowisko poprzednika.

- Zainteresowanie cateringiem świątecznym utrzymuje się na podobnym poziomie, nawet z tendencją wzrostową - stwierdził przedsiębiorca.

Przede wszystkim: oszczędność czasu

Restauratorzy zgodnie wskazują także najważniejsza korzyść ze skorzystania z propozycji cateringowych na święta.

- Niewątpliwie oszczędność czasu oraz nerwów, jakie towarzyszą głównie Panią, na które zwykle spada - wskazał  Przemysław Łapiński.

Wiesław Chudy wskazał jeszcze  jeden istotny powód.

reklama

- Zamówienia świąteczne są przygotowane w ilości odpowiedniej do liczby biesiadników. Nie trzeba wyliczać ilości składników jakie trzeba kupić i nie  zostają nam nadwyżki produktów - przekazał.

Tradycyjnie - karp i pierogi

Zarówno kierownik Restauracji Błękitna, jaki i właściciel "Stołu rawickiego" przyznają, że największym zainteresowaniem cieszą sie potrawy tradycyjne, ale  przede wszystkim potrawy czasochłonne, jak na przykład uszka, pierogi, krokiety.

- Dużym powodzeniem cieszą się także zupy. Oczywiście barszcz można zrobić także z paczki, ale osoby ceniące sobie tradycyjny smak wybierają prawdziwy barszcz gotowany na prawdziwym zakwasie z buraka, który ma głęboki czerwony kolor i intensywny smak - zauważył Przemysław Łapiński.

reklama

Wiesław Chudy dodał, że w jego firmie sporym zainteresowaniem cieszy sie także kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami, sałatka pieczarkowa oraz karp smażony.

Pod każdy gust i smak

Oferty świąteczne składają sie głównie z potraw tradycyjnych dla naszego regionu, ale nie tylko. Wiesław Chudy przekazał, że okresie przedświątecznym dużym zainteresowaniem cieszą się także  patery mięsno-warzywne czy pieczeń rzymska.

- Mamy w ofercie makiełki, ale są zapytania o kutie czy maczankę - dodał przedsiębiorca.

Restauracja Błękitna również stawia na tradycyjne potrawy, ale jak tłumaczy jej kierownik, Święta Bożego Narodzenia to trzy dni świętowania, dlatego oferta jest poszerzona o potrawy mięsne i sałatki, które z powodzeniem można postawić na stół goszcząc rodzinę i znajomych w kolejne dni świąt.

reklama

- Przez ponad dwadzieścia lat funkcjonowania Restauracji Błękitna chyba nie ma dla nas potrwa, które moglibyśmy określić mianem nietypowych. Są to pozycje, które pojawiają się częściej lub rzadziej, ale są też ugruntowane w tradycji polskiej - podsumował.

Planujemy mniejsze wydatki

Decydując się na catering świąteczny oprócz znajomości i "renomy" danej restauracji o wyborze konkretnej oferty zdecyduje cena danej potrawy.  Jak podaje portal gospodarka.dziennik.pl, ceny żywności są średnio o 8 proc. wyższe niż rok temu.

- To najwyraźniej powoduje, że w tym roku planujemy nieco ograniczyć wydatki na świąteczny stół. Chociaż w krajach Europy zachodniej będą one wyższe średnio o około 5 proc., prognozy dotyczące Polski mówią o spadku wydatków na podstawowe artykuły spożywcze o ponad 7 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem - czytamy na portalu.

Jak przekazują redaktorzy, wiele osób zamiast przygotowywać bożonarodzeniowe dania w domu, woli wydać pieniądze na okołoświąteczne spotkanie z bliskimi w restauracji.

- Takie plany ma o 21,6 proc. więcej konsumentów niż rok temu. Tak wynika z najnowszego badania Mastercard SpendingPulse - przekazano na portalu.

Co za ile?

Postanowiliśmy sprawdzić za ile można kupić najpopularniejsze potrawy. W tym celu sprawdziliśmy i przeanalizowaliśmy oferty świąteczne kilkunastu restauracji z powiatu rawickiego. Zacznijmy od świątecznej zupy, czyli tradycyjnego barszczu czerwonego. Litr barszczu możemy kupić od 15 do 26 zł. Do barszczu przydałyby sie uszka. Tutaj wyceny są przedstawiane na dwa różne sposoby - za kg lub sztukę. I tak kilogram uszek waha się od 50 do 60 zł, natomiast sztuka jest wyceniana od 0,80 do 1,70 zł.

Pierogi, te najbardziej świąteczne są z kapustą i pieczarkami. Rozpiętość cen za sztukę jest duża - od 1,15 zł do nawet 3 zł. Obok pierogów sporą popularnością cieszą się krokiety, porównaliśmy również te z nadzieniem z kapusta i pieczarkami. Sztuka tego przysmaku kosztuje od 6,50 zł do nawet 10 zł.

Został jeszcze karp. Jak się okazało nie każdy lokal miał go w swojej ofercie. Te w których go znaleźliśmy oferowały usmażonego karpia w cenie od 65 do 130 zł za kilogram. 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama