Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa była organizatorem konkursu "Skarby wielkopolskiej spiżarni". Podzielono go na dwa etapy. Pierwszy odbył się w każdym powiecie województwa wielkopolskiego, a zdobywcy I miejsca w każdym z nich przejdą do etapu wojewódzkiego, który wyłoni trzy najlepsze prace konkursowe.
Zadaniem uczestników było przygotowanie regionalnego przetworu z polskich owoców lub warzyw, charakterystycznego dla terenu działania Koła Gospodyń Wiejskich wraz z opisem receptury. Nasze gospodynie świetnie sobie poradziły.
- Zainteresowanie konkursem przerosło nasze oczekiwania. Było słodko, wytrawnie, a momentami piekielnie pikantnie. Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia - zaznaczają organizatorzy.
Keczup prosto z Dłoni
Tradycyjna konfitura z wiśni
W finałowej trójce znalazło się także Koło Gospodyń Wiejskich "Fajne Babki" z Zawad. Trzecie miejsce dała im klasyczna konfitura z wiśni przygotowywana według starych domowych receptur.