Do każdej z dotychczasowych edycji programu „Dobre Działania” zgłosiło się kilkaset instytucji i osób prywatnych, które wnioskowały o granty w wysokości 3 tys. złotych. Od 2021 r. taką kwotą marka Diamant wspiera inicjatywy, których celem jest rozwój użytecznych i pomysłowych działań lokalnych, będących odpowiedzią na konkretne potrzeby mieszkańców oraz aktywizujących społeczność z różnych grup wiekowych.
– Zakończyła się właśnie dziesiąta edycja naszego programu "Dobre Działania". Wybór, podobnie jak przy poprzednich odsłonach akcji, był niezwykle trudny. Za każdym razem trafiają do nas zgłoszenia inicjatyw, które mają pozytywny wpływ na lokalne społeczności, a ich pomysłodawcy to osoby, które z wielka pasją i zaangażowaniem działają na rzecz regionu. Za każdym razem staramy się nagrodzić wartościowe, kreatywne i niezwykle potrzebne na dany moment akcje. Tak było i przy tej edycji. Gratulujemy zwycięzcom pomysłów i cieszymy się, że możemy być częścią tych konkretnych inicjatyw, a tym samym przyczynić się do działań, które niosą dobro. Po to właśnie powstał ten program - przekazuje Kamila Sikorska, marketing manager marki Diamant w Pfeifer & Langen Polska.
W X edycji programu granty zostaną przeznaczone między innymi na doposażenie warsztatów terapii zajęciowej, organizowanych przez Stowarzyszenie Dzieci i Osób Niepełnosprawnych w Miejskiej Górce
W zajęciach organizowanych przez Stowarzyszenie Dzieci i Osób Niepełnosprawnych w Miejskiej Górce w warsztatach terapii zajęciowej bierze udział 61 osób dorosłych z niepełnosprawnościami, pochodzących z okolic powiatu rawickiego. Dla wszystkich uczestników prowadzona jest rehabilitacja lecznicza, której celem jest przywrócenie lub poprawa sprawności fizycznej i psychicznej. Terapia zajęciowa jest prowadzona w 11 profilowanych pracowniach terapeutycznych. Stowarzyszenie przeznaczy grant na doposażenie warsztatów i zakup jakościowych produktów spożywczych do pracowni kulinarnej, w tym cukru, dzięki czemu uczestnicy będą mogli nie tylko nadal zdobywać niezbędne umiejętności, ale też uczyć się nowych przepisów.