Gala Polskiego Kongresu Serowarskiego to uroczyste zakończenie corocznego Polskiego Kongresu Serowarskiego. Jest to kluczowy moment tego wydarzenia, podczas którego wręczane są nagrody w prestiżowych konkursach branżowych, takich jak:
- Konkurs Sera "Good Cheese"
- Konkurs "Smakuje Dzieciom"
- Wyróżnienia "Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym"
- Nagroda "Ambasador Polskiego Sera" (lub inne honorowe wyróżnienia).
Gala stanowi symboliczny finał kongresu, podsumowujący dyskusje i spotkania przedstawicieli polskiej branży mleczarskiej i serowarskiej. To ważne wydarzenie dla całego sektora mleczarstwa w Polsce. Uczestniczyła w nim także Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Rawiczu. Do domu nie wróciła z pustymi rękami.
Rawicka "krówka" prawie najlepsza
Na gali rozdano medale konkursu Good Cheese. Sery ocenili profesjonaliści – szefowie kuchni, którzy kierując się swoją wiedzą i doświadczeniem wskazali zwycięzców. W kategorii ser do wypieków srebrny medal zdobył serek śmietankowy "Krówka" produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Rawiczu.
Dzieci doceniły lokalne produkty
"Smakuje Dzieciom" to natomiast konkurs, w którym to najmłodsi konsumenci oceniają nadesłane produkty. I ci również docenili rawickie wyroby.
W kategorii "Orzeźwienie na medal" brązowy medal przyznano za kefir OSM w Rawiczu, a w kategorii "Czysta etykieta" (czyli minimalistyczny i naturalny skład) - złoty medal otrzymało rawickie masło.