Jadłodzielnię w Rawiczu udało się zorganizować za drugim podejściem
Gmina Rawicz w 2022 roku otrzymała wsparcie finansowe - 16,2 tys. zł - z urzędu marszałkowskiego na zakup kontenera - jadłodzielni z witryną chłodniczą, która miała zostać zamontowana przy Urzędzie Miejskim w Rawiczu. Kwota, jaką gmina zamierzała przeznaczyć na zakup urządzenia wynosiła 23,5 tys. zł. Urząd dwukrotnie skierował zapytanie do potencjalnych wykonawców kontenera. Zgłosiła się tylko jedna firma z Warszawy, która zaoferowała cenę niemal dwukrotnie wyższą od planowanej przez samorząd. W pierwszym zapytaniu było to 49,2 tys. zł, natomiast w drugim - 41,3 tys, zł.
Co można zostawić w jadłodzielni?
- produkty, które sami byśmy zjedli,
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”,
- rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,
- wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
- sery,
- jogurty,
- twarogi.
Tych produktów nie zostawiamy w jadłodzielni:
- surowe mięso,
- produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka,
- dań zawierających surowe jaja (np. budynie, kremy, domowe majonezy, sałatki z jajami lub majonezem itp.),
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- rzeczy, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
- tego, co miało kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowało się w kontenerach na odpady.