Sonia i Dawid Lamperscy z Konar swoją wspólną pasję przekształcili w działalność. Obecnie ich domowa serowarnia jest jedyną tego rodzaju w powiecie rawickim i prawdopodobnie także w Wielkopolsce.
Zaczęło się od niewielkiej produkcji na domowe potrzeby. Najpierw robili ser dla siebie i bliskich. Coraz więcej osób zaczęło się jednak o niego dopytywać, bo informacja o znakomitych serach rozeszła się po okolicy pocztą pantoflową.
- Stwierdziliśmy wtedy, że może warto zaryzykować i zająć się tym na poważnie - mówi Sonia Lamperska. Jej mąż Dawid dodaje, że decyzja o działalności zbiegła się z niskimi cenami mleka na rynku.
- Nastawialiśmy się na wielkotowarową produkcję mleka, ale przy tej ilości pieniędzy za dany produkt, uznaliśmy, że to będzie też alternatywa w razie takich właśnie sytuacji - dopowiada Dawid.
Po podjęciu decyzji o uruchomieniu działalności małżonkowie wyremontowali niewielkie pomieszczenia, w których urządzili serowarnię spełniającą wszystkie wymogi sanitarne i weterynaryjne. Przeprowadzili niezbędne badania i zgromadzili potrzebną dokumentację. I obecnie działają już jako Lamperscy - Serowarstwo Domowe.
W przydomowym zakładzie produkują różne rodzaje sera. Wszystkie powstają z pełnego mleka, z którego nie odciąga się śmietany.
Więcej przeczytasz w aktualnym wydaniu "Życia Rawicza"