Przedsiębiorstwo zajmujące się wytwarzaniem kebabu, głównie na eksport, już działa. Na razie pracę znalazło w nim kilkadziesiąt osób. Produkcja ruszyła kilka tygodni temu.
W minionym roku dawną ubojnię trzody chlewnej w Golince kupiła firma ALVEVO, której właścicielami są Turcy, mieszkający na stałe w Niemczech. Działalność na rzecz inwestora prowadzi jednak specjalnie powołana do tego spółka Impilo, która pod Bojanowem rozpoczęła produkcję kebabu drobiowego eksportowanego do Włoch. Póki co, w Golince pracuje około 20 osób. Są to przede wszystkim mieszkańcy gminy Bojanowo, a także kilkoro Ukraińców. Przedsiębiorstwo szuka jeszcze pracowników - potrzebne są osoby znające się na fachowym odkostnianiu ćwiartek, skrzydeł i ud kurczaka oraz indyka.
- To powinno iść bardzo sprawnie i szybko, dlatego, że mięso ma krótką ważność, a poza tym nie chcielibyśmy produktu marnować. Najbardziej zależy nam na osobach, które już mają takie umiejętności - zaznacza przedstawiciel firmy - Andrzej Hawrylak.
Więcej na ten temat w aktualnym wydaniu "Życia Rawicza"