Reklama

W Bojanowie powstanie jedyny taki kompleks w Polsce? Jak będzie wyglądać? [FOTO]

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Prawdopodobnie będzie to jedyne takie rozwiązanie w Polsce i jednocześnie jedna z największych inwestycji w historii gminy. Będzie także jedną z droższych, bo aby ją zrealizować gmina wyemituje prawie 8 mln zł obligacji. Na ostatniej sesji radni zapoznali się z projektem inwestycji.

O przebudowie budynku szkoły podstawowej przy ul. Drzymały wraz z zagospodarowaniem przyległego terenu mówi się od dawna. Do realizacji już coraz bliżej, bo pierwsze przetargi związane z tą inwestycją mają być ogłoszone jeszcze w tym roku. 

Projekt noszący nazwę „Łączymy pokolenia” ma na celu umiejscowienie w jednej lokalizacji klubu malucha, przedszkola (obecnie funkcjonuje w budynku należącym do kurii) oraz klubu seniora. Na jego realizację gmina starała się o dofinansowanie w różnych źródłach.

- Dwukrotnie składaliśmy wniosek do rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych, uruchomiliśmy kontakty z posłami z naszego regionu, ale nie udało nam się tych środków pozyskać - przypomniał burmistrz Maciej Dubiel na sesji. - Całe przedsięwzięcie jest szacowane na 8 mln zł, więc musimy wykonać te inwestycję z własnych środków – poinformował włodarz.

Nowe przedszkole w Bojanowie. Skąd gmina weźmie pieniądze?

By projekt mógł zostać zrealizowany na ostatniej sesji rady miejskiej radni zgodzili się na emisję obligacji w kwocie 7 mln 908 zł. Będą one spłacane w latach 2025- 2034.

Na majowej sesji radni zapoznali się także z dokładnym projektem przebudowy przygotowanym przez Pracownię Architektoniczną Labo Design z Wrocławia. Jej właścicielka Agata Peciak omówiła, jakie prace należy wykonać, by osiągnąć zamierzony cel i jak docelowo maja wyglądać najważniejsze pomieszczenia w budynku.

Jak będzie wyglądało nowe przedszkole?

Jak zaznaczała zewnętrzna elewacja pozostanie niemal bez zmian. Jedynie na tyłach budynku powstanie przeszklona winda oraz dodatkowe okna, za którymi ukryte zostaną niezbędne instalacje. 

Wewnątrz obiektu zmiany będą dużo większe. Zamiast dotychczasowych oddziałów przedszkolnych oraz szkoły (klasy zostaną przeniesione do kompleksu szkolnego na ul. Lipową) wnętrza będą musiały pomieścić trzy placówki. 

W piwnicy zlokalizowany zostanie klub seniora oraz ogromna nowoczesna kuchnia z zapleczem magazynowym, która będzie obsługiwać potrzeby całego obiektu. Będzie dostosowana do wydania około 300 posiłków dziennie. 

Parter pomieści klub malucha dla 25 dzieci oraz jedną z sal przedszkolnych dla dzieci najmłodszych, szatnie, pomieszczenia administracji oraz ogólnodostępną łazienkę dostosowaną do osób niepełnosprawnych. 

Z kolei całe piętro ma być dedykowane na potrzeby przedszkola - 5 sal z łazienkami, sale pracy indywidualnej oraz zaplecze. 

Jak tłumaczyła Agata Peciak wystrój wnętrz będzie nawiązywał do charakterystycznych cech budynku.

- Naszym celem było połączenie dostojnego charakteru obiektu ze strefą przeznaczoną dla dzieci – mówiła właścicielka pracowni pokazując, jak będą wyglądać poszczególne pomieszczenia począwszy od holu głównego.

W korytarzach budynku istieją oryginalne dwa sklepienia sufitu i piękne posadzki. Te elementy mają pozostać. Sale dla dzieci będą utrzymywane w pozytywnych pastelowych dla barwach z dekoracyjnymi elementami nawiązującymi do elementów leśnych i bajkowych. Każda z sal będzie miała inny motyw kolorystyczny.

Zmiany również na zewnątrz budynku

Niewielkie zmiany zostaną wprowadzone także na terenie zielonym dookoła budynku. W części parkowej powstanie także altana dla seniorów, która ma być miejscem integracji lub różnych warsztatów oraz siłownia zewnętrzna.

- Nadal będziemy też szukać wsparcia finansowego dla naszej  inwestycji, bo na terenie Wielkopolski jest to jedyny taki projekt prospołeczny, który tak szeroko będzie ingerować w życie mieszkańców i połączy pokolenia - zaznaczał burmistrz Maciej Dubiel.

Jak mówił samorząd czeka na ostatnie uzgodnienia i występuje do starostwa o pozwolenie na budowę. Zgodnie z planem, inwestycja ma być gotowa w przyszłym roku. 

Szczegóły w najbliższym wydaniu "Życia Rawicza"

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy