Rukola, zwana też rokiettą siewną, doda smaku każdej mieszance sałat liściastych. - Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym. A wymieszana z radicchio, roszponką i świeżymi ziołami, doprawiona również oliwą i octem, to doprawdy coś, co wielu wprawi na dłuższą chwilę w błogi stan - uważa Ewa Tuliszka z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Rukola ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Coraz częściej gości na naszych stołach, choć jeszcze jest mało popularna. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale bez problemu można ją uprawiać również w Polsce. - Należąca do rodziny kapustowatych, rukola, ma około 40 cm długości i wąskie, soczyście zielone liście, które układają się w charakterystyczną rozetę. W Polsce znana była jeszcze przed wojną i nazywana „rokiettą siewną”. Można ją uprawiać w ogródku przydomowym, a nawet w skrzynce na balkonie. Już po kilku tygodniach od zasadzenia będą na nas czekać pierwsze listki. Z jednej roślinki otrzymamy kilka porcji – obrywać należy bowiem dolne listki, pozwalając by górne nadal rosły. Smakosze podkreślają, że ma smak dużo bardziej zacny niż rukola, która wcześniej rosła pod folią i którą można kupić w supermarketach - dodaje Ewa Tuliszka.
Rukola jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej. - Wszystko to powoduje, że warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiegania anemii i osłabieniom. Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność. Tę właściwość rukola zawdzięcza związkom o nazwie glukozynolany, które w organizmie przekształcane są w izotiocyjaniany. To właśnie one uczestniczą w regulacji funkcji układu immunologicznego i chronią przed powstaniem nowotworów. Ponadto rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Wszystkie te związki cenione są jako przeciwutleniacze i wykorzystywane w profilaktyce chorób, takich jak nowotwory i zwyrodnienia plamki żółtej - dodaje specjalistka WODR. Liście rukoli zawdzięczają swoje działanie bakteriobójcze obfitości aminokwasów siarkowych. Związki te są również odpowiedzialne za ostrzejszy smak rośliny.
Roślina jest niskokaloryczna i lekkostrawna. 20 g rukoli to tylko 5 kcal. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Ponadto ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych, dlatego warto dodawać ją do mięs i tłustych posiłków. Rukola ceniona jest za bogaty smak i aromat. Może być spożywana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem nadaje się do wszelkich sałatek, surówek, twarogu, kanapek, sosów, zup i makaronów. Najlepiej smakuje z innymi sałatami, pomidorami, rzodkiewką, szczypiorkiem i oliwą z oliwek. (HD)