Dawną ubojnię trzody chlewnej w Golince kupiła firma ALVEVO. Działalność na rzecz inwestora prowadzić będzie specjalnie powołana do tego spółka Impilo, która zajmie się produkcją kebaba.
W 2015 roku zadłużone Zakłady Mięsne Salus, za około 3 mln zł, kupiła Spółka Bermont (założona przez dziewięć osób reprezentujących grupy producenckie - grupy udziałowe ZM „Salus”), która wcześniej przez jakiś czas zakład dzierżawiła. Nie udało się jednak doprowadzić go do świetności. Bermont również upadł, a na początku tego roku syndyk wystawił nieruchomość, wraz z wyposażeniem, na sprzedaż. Nowym nabywcą została firma ALVEVO (kapitał zagraniczny).
- Od pięciu lat myśleli o wynajęciu, kupnie zakładu lub budowie nowego właśnie w Polsce, by tutaj uruchomić produkcję. Nigdy nic im nie pasowało, do momentu, gdy okazało się, że ta właśnie firma jest do kupienia. Obecnie jest ona modernizowana i dostosowywana do nowej działalności - wyjaśnia Andrzej Hawrylak z Agropol Impex – spółki, która od lat współpracuje z inwestorem i pośredniczy w dostawach mięsa z Polski, a obecnie pomaga w organizacji zakładu.
- Będziemy zajmować się tutaj rozbiorem mięsa i produkcją kebaba z mięsa wołowego i drobiowego (kurzego i indyczego) - informuje Hawrylak. - Inwestor wytwarza około 600 ton miesięcznie kebaba. Jest jednym z największych dostawców tego produktu w Europie - podkreśla.
Jak mówi przedstawiciel inwestora, w Golince póki co, będzie się odbywała głównie produkcja kebaba, a później także hamburgerów, ale z mięsa kupowanego od okolicznych dostawców. Niewykluczone jednak, że w przyszłości firma zostanie rozbudowana, a działalność poszerzona także o ubój.