W lutym, po półtora roku budowy oraz załatwiania formalności w browarze rzemieślniczym „Nepomucen” w Szkaradowie uwarzono pierwszą warkę piwa. - Do tej pory uwarzyliśmy ich kilka i każda była inna w smaku. Dodam jeszcze, że warka to nie rodzaj, a ilość warzonego piwa na jeden raz. W dużym browarze najczęściej jedna warka ma 50.000 litrów, a w naszym jednorazowo produkujemy 2.000 litrów - wyjaśnia Piotr Musielak, współwłaściciel browaru. Pierwsze piwo, jakie uwarzono w „Nepomucenie” to pale ale single hop citra, czyli lekkie jasne piwo o umiarkowanej goryczce i aromacie owoców cytrusowych pochodzących od chmielu citra importowanego z USA. - Dla kogoś, kto nigdy nie zetknął się z piwem rzemieślniczym, będzie to na pewno ciekawe doznanie - przyznaje Piotr Musielak.
więcej o browarze "Nepomucen" można przeczytać w Życiu Rawicza