Zainteresowani kupnem piwa musieli spełnić warunek - „zgłoszą się wprzódy, w każdy Poniedziałek do podpisanego Dominium*, deklarując ile z pewnością tygodniowo chcą mieć świeżego piwa, a to, aby według potrzeby wary mogły być zastósowane”.
Piwo rozlewano do beczek i półbeczek, które wyczyszczone należało oddać mielcarzowi*.
Ciekawa jest cena oferowanego piwa - „stanowi się 4 grosze za kwartę, czyli za beczkę o 100 kwartach 13 Złtp. 10 gr., a za beczkę o 120 kwartach 16 Złtp.” Jak zaznaczono - „Kredytowanie nie ma miéjsca”.
Można też było kupić piwo w mniejszej ilości, ale wtedy „musi przynieść własne naczynia”. Tym naczyniem była często zwykła kanka*.
Warto przyrównać cenę oferowanego piwa, to do ówczesnych cen i zarobków. W 1854 roku za korzec* żyta trzeba było zapłacić 24 grosze, jęczmienia 1 złoty, grochu - 2.18 złotego, pszenicy - 54 grosze, owsa - 20 groszy, kaszy - 4 złote, za wóz siana - 2 złote, słomy - 1 złoty. Wieprz karmny kosztował 10 złotych, „klacz dorodna” - 30 złotych, wół - 20 złotych, jałowica - 10 złotych, cielę - 2 złote, prosię - 12 groszy, gęś - 15 groszy, kura - 7 groszy, kwarta* masła - 10 groszy, krajanka sera - 3 grosze, kwarta oleju - 10 groszy, korzec siemienia na olej - 2 złote.
Najemnik w okresie żniw za dniówkę z wyżywieniem otrzymywał 5 -10 groszy, dzienna dniówka robotnika wykwalifikowanego wynosiła ok. 3 zł . Stolarze, ślusarze i kowale osiągali zarobki dzienne do 4 zł. W innych gałęziach przemysłu płace oscylowały wokół 2 - 2,5 zł.
*Dominium - posiadłości ziemskie należące w całości do pana feudalnego
*Mielcarz - piwowar, rzemieślnik zajmujący się warzeniem piwa, szerzej osoba pracująca w przemyśle piwowarskim (browarnictwie - przemyśle spożywczym zajmującym się warzeniem piwa i jego dystrybucją na rynek).
*Korzec - w Polsce od wczesnego średniowiecza do XIX wieku: dawna miara objętości stosowana dla ciał sypkich, wynosząca w zależności od regionu od około 43 do 128 litrów Według Konstytucji 1764 roku warszawski korzec skarbowy odpowiadał 32 garncom = 120,6 litrów. W latach 1819 - 1848 w Królestwie Polskim używano korca nowopolskiego, który wynosił 128 litrów. Tutaj w grę wchodzi 1 korzec berliński = 4 ćwiertnie = 54,961 l
*Kwarta - staropolska kwarta była równa 1,125 litra lub 0,9422 litra. W ogłoszeniu chodzi prawdopodobnie o kwartę berlińską równą 1,145 l.
*Kanka (bańka) - pojemnik na płyn, np. mleko. Duży, kilku dziesięciolitrowy baniak - kana.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.