reklama

Rady jak uzyskać największą ćwikłę i brukiew

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Rady jak uzyskać największą ćwikłę i brukiew - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura"Rawicko-Krobski Dziennik Powiatowy" z 27 sierpnia 1862 r. w dziale „Nie urzędowa rzecz” (dosłowne tłumaczenie) zamieścił dość obszerną notkę „Praktyczne postępowanie, dla uzyskania największéj ćwikły i brukwi”. Rady są szczegółowe i dokładne.
reklama

Pierwsza rada dotyczy dobrego zaorania pola, które powinno być „silne” i obficie jesienią, albo wczesną wiosną, nagnojone. Co ważne „ziemia musi aż do zupełnej głębokości być poruszoną”, szczególnie dla ćwikły.

W czerwcu, gdy jest już ciepło, sadzi się rozsadę, która wysiana powinna być wczesną wiosną. Sadzonki powinny być od siebie oddalone „nie więcej jak 1 1/2 stopy”. Ziemia musi być „czysta, bez trawy”, którą ewentualnie trzeba dokładanie pielić. Przez cały czas, od wiosny do jesieni, trzeba pole gnoić, najlepiej wieczorem, uważając, aby ominąć liście. Co ważne, „ćwikły nie trzeba z liści obrać, przez co zysk z korzeni przesadzi zwyczajną korzyść z liści”.

reklama

Rady te dotyczą także uprawy brukwi, która obecnie stosowana jest głównie jako roślina pastewna.

Burak ćwikłowy - podgatunek buraka zwyczajnego. Ma formy jednoroczne, dwuletnie i trwałe. Był uprawiany w już czasach starożytnych dla celów spożywczych i leczniczych, przy czym uprawiane wówczas formy różniły się znacznie od współczesnych Jest powszechnie uprawiany w Polsce, a jego młode liście są jadane jako botwina.

Brukiew, inaczej karpiel, lub kwaki (nazwa regionalna na Podbeskidziu) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie. Uprawiana jest w strefach klimatów umiarkowanych i chłodnych jako warzywo i roślina pastewna.

reklama

Co ciekawe, Finowie podają ją m.in. pieczoną z daniami mięsnymi (np. jako wypełniacz z mięsem mielonym), zmieszaną z purée ziemniaczanym, jako główny wzmacniacz smaku w zupach. Rozcierana jest razem z gotowaną marchewką i z ziemniakami z dodatkiem masła oraz śmietaną lub mlekiem. Czasami dodawana jest cebula. Powstała potrawa jest w Norwegii obowiązkowym dodatkiem do wielu świątecznych potraw.

Źródło: Wikipedia

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo