reklama

Za porzucenie pracy kara pieniężna lub nawet więzienie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Za porzucenie pracy kara pieniężna lub nawet więzienie - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaRawicko-Krobski Dziennik Powiatowy z 27 maja 1857 r. w dziale Oddział Urzędowy, zamieścił notkę dotyczącą gównie czeladników, ale i majstrów, którzy „bez poprzedniego wypowiedzenia roboty nagle opuszczają”.
reklama

Łączy się to również z „odprawieniem”, gdy nastąpiło „popsucie materiałów surowych” lub „grube nieposłuszeństwo”

Autor notki Król, Radzca Ziemiański określa to jako „nieprzyzwoitość” i zaznacza - „... wzywam władze policyjne, by w wszystkich przypadkach uchybienia, które do ich wiadomości przyidą skoro mniemają że nie wyższa kara niż 5 Tal* lub dostusowane więzienie postanowianą bydź musi, - karę same postanowiały i wykonywały”.

W przypadku „większych uchybień” sprawy miały być przekazywane do prokuratury i kara miała być większa. Te „większe uchybienia” nie zostały zdefiniowane.

reklama

O obowiązkach czeladników i majstrów, określonych odpowiednimi ustawami i przepisami, można przeczytać TUTAJ

*1 talar = 30 srebrnych groszy = 360 miedzianych fenigów = 8 zł. Wartość nabywczą talara określić można ówczesnymi, niektórymi cenami. W 1854 roku za korzec* żyta trzeba było zapłacić 24 gr, jęczmienia 1 zł, grochu - 2.18 zł, pszenicy - 54 gr, owsa - 20 gr, kaszy - 4 zł, za wóz siana - 2 zł, słomy - 1 zł. Wieprz karmny kosztował 10 zł, „klacz dorodna” - 30 zł, wół 20 zł, jałowica - 10 zł, cielę - 2 zł, prosię - 12 gr, gęś - 15 gr, kura - 7 gr, ćwierć mięsa wołowego - 2 zł, ćwierć mięsa „pokrowego” - 4 zł, kwarta* masła - 10 gr, krajanka sera - 3 gr, garniec soli - 16 gr, kwarta oleju - 10 gr, korzec siemienia na olej - 2 zł, beczka piwa (ok. 160 l) - 3 złote. Duży bochenek chleba kosztował 3 gr.

reklama

Zarobki dzienne w Wielkopolsce w groszach srebrnych kształtowały się następująco: najemnik w okresie żniw z wyżywieniem całodziennym 9 -15, dziewka folwarczna 1 - 2, najemnik w porze zimowej z wyżywieniem 2,5, robotnik leśny 5, chałupnik za pracę najemną 10 - 12.

Wynika z tego, że już kara „5 Tal” była dość dotkliwa, równająca się mniej więcej miesięcznym zarobkom najemnika w okresie żniw z całodziennym wyżywieniem. Z kontekstu wynika, że karę tę rozmień można jako miimalną, gdyż przepisy z 1845 r. przewidywały ją nawet w wysokości 20 talarów.

*Korzec = ok. 55 l, miara stosowana dla ciał sypkich (tzw. miara nasypna)

reklama

*Kwarta to 1/4 garnca czyli około litra.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama