- Bojanowo jest stolicą śliwki bojanówki. Z tego, co wiem, ta roślina rosnąć może praktycznie wszędzie, ale tylko tutaj kwitnie i bardzo dobrze owocuje. Dlatego uważam, że powinniśmy ją wykorzystać, jako bazę do przygotowania potraw i przetworów, które pozwolą wypromować nasz region - przekonywał Robert Gruszczyński, szef Villi Aurora z Gołaszyna na spotkaniu z udziałem szefów kuchni i przedstawicielek powiatu rawickiego, aktywnych między innymi w kołach gospodyń wiejskich i sołectwach.
Robert Gruszczyński chciałby, aby śliwkę i produkty z niej wykonane wpisane zostały do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Zamierza też zrzeszyć lokalnych producentów, z którymi mógłby reprezentować powiat rawicki na sierpniowym Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, gdzie spotykają się producenci regionalnych specjałów z całej Polski oraz wielu krajów Europy.